StoryEditorOCM
RegionalCRKVA SV. KATE

U Vukšiću svečano proslavljen blagdan sv. Marka - župnik fra Božo svima koji nose ime nebeskog zaštitnika čestitao imendan

Piše Marko Ledenko - Mane
26. travnja 2024. - 21:39

Blagdan sv. Marka proslavljen je u četvrtak u crkvi sv. Kate, gdje je svečanu misu s procesijom predslavio župnik fra Božo Mandarić. Euharistijsko slavlje uljepšao je mješoviti crkveni zbor sa svojim čuvenim starodrevnim pučkim pjevanjem ”Vukšićke mise “.

Na povijesnoj i opjevanoj Gradini nalazio se stari grad Vukšić. U blizini starog grada opstojala je neka crkvica i kapela. Mještani misle da je bila posvećena u čast sv. Marka. Do takvog zaključka dolaze na temelju donedavnog održavanja procesije i blagoslova polja na blagdan sv Marka. Procesija je polazila iz župne crkve sv Mihovila i išla kroz polje sa stajalištima do starog grada na brdu Gradina.

Proslava blagdana sv. Marka održava se tradicionalno do danas, ali s procesijom, misom i blagoslovom polja u crkvi sv Kate. Fra Božo je na kraju misnog slavlja čestitao imendan svima onima koji nose ime Marko i poručio im da se mole svom nebeskom zaštitniku.

07. svibanj 2024 00:32