StoryEditorOCM
DubrovnikVRIJEME IM JE

Počele su nespole, imamo recept za božanstveni liker koji podsjeća na jednu deliciju

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
24. travnja 2024. - 10:48

Počele su dozrijevati nespole, starinsko voće koje se ili voli ili ne voli. Poznata je još i kao nešpola ili japanska mušmula. Najveći svjetski proizvođač nespola je Kina, a Španjolska je najveći izvoznik plodova. Nespola je podrijetlom iz južnog dijela Kine, gdje se uzgaja više od 2000 godina.

image

Sad je vrijeme od nespola

Dubravka Marjanović Ladašić/

Često se nalazi u mediteranskim vrtovima, pa tako i u našima. Plod nespole je sladak i mekan, s velikom košticom. Ovih se dana prodaje po 4.5 eura za kilogram. Njezino stablo može narasti do 10 metara u visinu, ali n ajčešće je to 3 do 4 metra.

image

Sad je vrijeme od nespola

Dubravka Marjanović Ladašić/

U Dubrovniku se od davnina pravi liker od nespola, stari dubrovački liker čiji vam recept donosimo: kilo nespola operite, zarežite nožem na par mjesta i stavite ih u staklenku. Prekrijte ih s kilo cukara, poklopite staklenku i stavite u vrt ili na balkon izravno na sunce. Tako trebaju odstojati 35 do 40 dana. Promiješajte ih svakih pet dana da se cukar rastopi.

image

Sad je vrijeme od nespola

Dubravka Marjanović Ladašić/

Nakon 40 dana ulijte u staklenku litru domaće rakije loze. Poklopite i neka sve skupa stoji u staklenci još najmanje 5 dana. Tada ga možete procijediti kroz gazu i ohladiti. Božanstveni liker je spreman za nazdraviti! Ima uistinu posebnu aromu, koja podsjeća na marcipan, a nije ga teško pripremiti.

image

Sad je vrijeme od nespola

Dubravka Marjanović Ladašić/

 

28. travanj 2024 11:11