StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPLAN EU ZA ZAPADNI BALKAN

Već od 2018. počinje ukidanje roaminga za Zapadni Balkan

11. prosinca 2017. - 13:28

Povjerenica EU za digitalnu ekonomiju i društvo Marie Gabriel planira u svibnju iduće godine, na samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana, koji će se održati u Bugarskoj, namjerava predstaviti plan kojim će se ukinuti naplata roaminga između zemalja- članica EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Samit se održava 17. svibnja u Bugarskoj koja će od siječnja iduće godine preuzeti predsjedavanje Vijeća Europe. Tako će, nakon što je u lipnju ove godine zaživio zakon koji zabranjuje mobilnim operaterima dodatnu naplatu usluga za telefonske pozive, slanje SMS- poruka i mobilni internet u drugim članicama EU, i zemlje Zapadnog balkana postupno doći u tu povoljnu situaciju.

Međutim, realizacija plana može trajati godinama te povjerenica Gabriel već sada pokušava umanjiti očekivanja BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije: -Važno mi je da ne probudim nikakva nerealna i očekivanja koja se ne mogu realizirati. Za ukidanje roaminga unutar EU trebalo je deset godina, a tko zna koliko će za to trebati u zemljama Zapadnog Balkana- rekla je povjerenica koja je najavla i skoro predstavljanje najmanje još dva projekta o kkojima nije dala podrobnije podatke.
 
Podsjetimo, kod ukidanja roaminga u zemljama EU bilo je snažnog otpora telekomunikacijskih kompanija koje su tvrdile da bi zabrana vodila strogoj regulaciji cijena, što bi moglo štetiti njihovu poslovanju. A Bugarska je kao jedan od prioriteta svoga šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU postavila „ubrzavanja EU digitalne politike na Zapadnom Balkanu kroz postupno reduciranje roaming- naplata i poboljšanje pristupa širokopojasnom internetu".

Vijest je posebno značajna za stanovnike juga Hrvatske zbog činjenice da se nerijetko, protiv svoje volje, "zakače" na neku od mobilnih mreža susjednie Crne Gore ili BiH, što se umnogome osjeti na mjesečnim telefonskim računima. Uklanjanjem roaminga između zemalaja EU i Zapadnog Balkana više ne bi strepili od te opasnosti na koju su se žalili brojni korisnici mobitela. 

Bugarska i Makedonija su se u studenome dogovorile ograničenje roaming troškova između tih zemalja, a sličan sporazum sa Srbijom će uskoro potpisati, dok pregovori s Crnom Gorom i Albanijom još traju. Inače, lani su Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija već odlučile ograničiti roaming- troškove telefonskim operaterima. Međutim, neslužbeno se doznaje kako najvreći problem ne stvaraju teleoperateri nego vladajuće političke strukture kojima telekom- operateri najčešće služe za "uhljebljivanje" odnosno zbrinjavanje svojih kadrova kojima su, priča se, plaće isplaćivane uglavnom iz fonda naplaćenih romaing- troškova.

26. travanj 2024 08:43