StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPovratna naknada

Zbog nove uredbe od siječnja poskupljuju mlijeko, vino i sokovi; Ovo će biti nova cijena za litru svježeg mlijeka: Tu naknadu nema niti jedna zemlja u EU, osim Hrvatske

Piše Novac.hr
16. prosinca 2019. - 12:55

Od 1. siječnja iduće godine poskupljuje mlijeko, i to za najmanje 52 lipe, a sokovi i vina u bočicama do dva decilitra bit će skuplji za barem 60 lipa, piše Danica.

Tog dana, naime, stupa na snagu nova uredba o gospodarenju otpadnom ambalažom prema kojoj je vraćena povratna naknada od 50 lipa za plastičnu ambalažu za mlijeko. No, uvodi se i naknada gospodarenja po boci od dvije lipe.

I to nije sve. Vlada je odlučila uvesti i povratnu naknadu za sokove i vina u jednokratnoj ambalaži do dva decilitra: 50 lipa naknade plus deset lipa za gospodarenje ambalažom.

Svježe mlijeko koje danas košta oko 6,5 kuna od siječnja će tako stajati najmanje sedam kuna. Dva decilitra vina za kuhanje koje sad stoji oko deset kuna skočit će na barem 10,60 kuna. Pago sokovi, umjesto šest kuna u dućanima, stajat će najmanje 6,60 kuna.

Povratnu naknadu za boce mlijeka nema niti jedna država u Europskoj uniji osim Hrvatske. No, u Vladi redovito napominju kako će to pridonijeti cilju od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada do kraja 2020. godine.

U Ministarstvu zaštite okoliša upozoravaju kako se godišnje stvara više od 70 milijuna komada nove ambalaže za mlijeko, što na odlagališta stvara pritisak od oko 2200 tona plastičnog smeća.

Mljekari pak upozoravaju kako će zbog poskupljenja domaćeg mlijeka dodatno ojačati ionako velik uvoz.

20. travanj 2024 01:52