StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK U DOHI

Stigla je poruka iz Pariza: ‘Bienvenue en Croatie‘, a za dva dana čeka nas vaterpolski ‘El Clasico‘!

Piše Tonči Vlašić
11. veljače 2024. - 11:03

OSMINA FINALA

Hrvatska – Kina 22:4

DOHA Aspira Dome. Suci: Sebastian Dervieux (Francuska) i Stanko Ivanovski (Crna Gora).

HRVATSKA: Bijač, Burić (2), Fatović (3), Lončar (2), Lazić (2), Biljaka (1), Žuvela (2), Marinić Kragić (2), Vrlić (1), Butić (1), Kharkov (4), Anić, Kržić (2). Izbornik: Ivica Tucak.

KINA: Wu, Zhu (1), Chu, Peng (1), Zhang, Xie, Z. Chen (1), R. Chen, Y. Chen (1), Liu, Shen, Liang, He. Izbornik: Ivan Asić.

Igrač više: Hrvatska 7/7, Kina 2/6

Peterci: Hrvatska 3/3, Kina 1/2

Četvrtine: 5:2, 6:1, 5:1, 6:0

Jesmo li dobili Kinu, opravdali ulogu favorita u osmini finala? Jesmo, te se okrećemo klasiku protiv Srbije. Kome će trinaesti  (veljače) biti sretan, a kome ne? Kome bude taj će igrati u Dohi za medalju na SP-u. Poraženi neće.

Jesmo li sad na Olimpijskim igrama u Parizu, među dvanaest koji će se igrati na najvećem natjecanju?  Francuska je domaćin, Mađarska i Grčka su se kvalificirale kao dva najbolja na prethodnom SP-u u Fukuoki, Japan kao pobjednik Azijskih igara, SAD najbolji na Panameričkim igrama, Španjolska kao europski prvak, Južna Afrika kao predstavnik Afrike, Australija kao predstavnik Oceanije, Srbija plasmanom u četvrtfinale. Sad smo i mi unutra, unutra će danas biti i pobjednik Crna Gora – Rumunjska, te Italija ukoliko dobije SAD, a ako ne, tad će se o zadnjem putniku odlučivati u razigravanju za poredak od 9. do 12. mjesta. Italija, Kina te poraženi Crna Gora – Rumunjska, tko će na kraju biti u tom društvu najbolje plasirani (poraženi Australija – Francuska nema tu brigu). Dakle, može na kraju i deseti sa SP-a na Olimpijske igre.

Teško je nešto više reći o utakmici Hrvatska - Kina. Razlika u kvaliteti je velika, baš velika. Najteže je, valjda, bilo našem stručnom stožeru motivirat igrače. Kini je ovo povijesni uspjeh, imaju četiri kluba, niti stotinu igrača, koji godišnje imaju ukupno šest utakmica. Nađu se jdnom, odigraju turnir, svatko sa svakim dva puta, i tako dobiju prvaka. Reprezentacija je posebna priča. Nije imala od Azijskih igara gdje je uzela srebro niti jednu utakmicu.

Pripreme za Dohu počela je početkom prosinca. Bila je u Herceg Novom gdje je imala tek dvije trening utakmice s domaćim Jadranom, ali, istaknuo je Splićanin Ivan Asić, koji je izbornik Kine, mjesec dana su sparirali prvaku Crne Gore. Sve su podredili utakmici s Brazilom. Uspjeli su. I utakmica s Hrvatskom u osmini finala bila im je na neki način nagrada.

Nakon 0:2 su postigli prvi pogodak, nakon 1:3 su izborili peterac, ali nisu uspjeli još jednom doći na pogodak zaostatka. Naš izbornik Ivica Tucak se ljutio nakon što je Kina zaradila i drugi peterac. Još je par puta podigao glas. I to bi bilo to. Naši su odradili posao.

U utorak je Srbija. Ta utakmica para gaće.

image

Hrvatska u Dohi

Tonci Vlasic/Cropix
image

Hrvatska - Kina

Tonci Vlasic/Cropix
image

Hrvatska - Kina

Tonci Vlasic/Cropix
image

Filip Kržić

Tonci Vlasic/Cropix
image

Marko Bijač i Ivica Tucak

Tonci Vlasic/Cropix
image

Renco Posinković i Ivica Tucak

Tonci Vlasic/Cropix
image

Ivan Asić, izbornik Kine

Tonci Vlasic/Cropix

SP DOHA 2024.

Hrvatska - Srbija četvrtfinale, a bolji će u polufinale na pobjednika Mađarska - Australija ili Francuska. Drugi dio ždrijeba su Španjolska - Crna Gora ili Rumunjska, te Grčka - SAD ili Italija. 

26. travanj 2024 01:09