Ne, one ne kradu kisik: s ovih osam biljaka trebali biste otići u - krevet

Ne, one ne kradu kisik: s ovih osam biljaka trebali biste otići u - krevet

Pravilo da u spavaćoj sobi nije pametno uzgajati sobne biljke, jer nam navodno "kradu" kisik, više ne vrijedi, ali samo pod pretpostavkom da odaberete one prave. Nekoliko je sobnih biljaka s kojima biste trebali dijeliti svoju spavaću sobu.

Znate li zašto? One će pridonijeti ljepšem izgledu prostorije i poboljšati kvalitetu sna. Predstavit ćemo vam svaku od njih, a vi ćete sami odlučiti koja vam je najljepša i koje vam karakteristike najviše odgovaraju i hoćete li ih pozvati u svoju spavaću sobu.

Svekrvin jezik (sanseverija)

Možda će vas na prvi pogled ime ove biljke prestrašiti, ali ona je odličan izbor za vaš spavaći prostor. Prvo zato što nimalo nije slična vašoj svekrvi: poboljšava kvalitetu zraka i atmosfere u prostoru i vrlo je jednostavna za održavanje. Ako želite da vaša spavaća soba tijekom noćnog odmora bude prozračna, najbolji izbor je upravo svekrvin jezik. Unatoč nesretnom imenu.

Znanstvenici američke NASA-e utvrdili su da je ta biljka toliko snažna da joj je potrebno samo šest sati da pročisti zrak od štetnih tvari.

Vrlo je otporna, treba joj malo svjetla za fotosintezu i vrlo malo vode. Tolerira suh i vlažan zrak, ali je ipak nemojte postaviti ispred ventilatora ili klima-uređaja.

Jasmin

Vaš dom je vjerojatno već obogaćen mirisom jasmina po kojem mirišu deterdženti za pranje, omekšivači, šamponi. Njegov iznimno ugodan miris ima blagotvoran učinak na našu pažnju i produktivnost, te istodobno smanjuje napetost i stres i tako poboljšava raspoloženje i kvalitetu sna.

Jasmin je i snažan afrodizijak koji ima intenzivan i dugotrajan miris, a postoji i priča da je Kleopatra posipala jedra jasminom kako bi zavela Marka Antonija. Možda u tome ima zrnce istine jer jasmin odavno uživa status cvijeta sretnog braka, pa ako ga treba učvrstiti, ovom je cvijetu svakako mjesto u spavaćoj sobi.

No, s obzirom da je miris jasmina vrlo intenzivan, možda nije najbolji izbor za spavaću sobu preosjetljivih osoba. Što se tiče uzgoja, jasmin nema posebnih zahtjeva, ali više voli biti na suncu, no može rasti i na sjenovitom mjestu uz povremeno, ne pretjerano, zalijevanje.

Aloa vera

Ako već pijete pića koja sadrže sastojak aloa vere i njegujete kožu kremama koje sadrže njezine ekstrakte, nema nikakvog razloga da ovu biljku u lončanici ne postavite negdje u spavaćoj sobi. Ona ima blagotvoran učinak na kožu, a u prostoru upija formaldehid i višak ugljikova dioksida te značajno podiže razinu kisika.Za ilustraciju, samo jedna lončanica aloa vere ima isti učinak kao devet bioloških pročišćivača zraka. Aloa vera nije zahtjevna ni za održavanje. Voli svjetlo, ali joj ne odgovara previsoka temperatura. Idealno bi bilo da temperatura bude oko 20 stupnjeva. Ne podnosi mnogo vlage pa je dovoljno zalijevati samo jednom tjedno.

Odoljen (valerijana)

Odoljen je stari kućni lijek protiv nesanice. Poznati rimski filozof i iscjelitelj Galen otkrio je blagotvorne učinke valerijane prije nekoliko stoljeća, otkada se njezin korijen propisuje pacijentima koji pate zbog nesanice.

Njegov lijek je potvrdila i moderna znanost, kao i brojne studije koje su dokazale pozitivan utjecaj na kvalitetu sna. Čak i samo inhaliranje mirisa trebalo bi olakšati spavanje ako biljku postavite u blizini lica, možda baš na noćni ormarić.

Lavanda

Lavanda je definitivno najtradicionalniji izbor, što je važna činjenica jer sigurno mora postojati dobar razlog da postane dio tradicije.

Lavanda je svoj legendarni status među biljkama zaslužila predivnom ljubičastom bojom koja smiruje oči i opuštajućim mirisom koji pozitivno djeluje na sve. Miris lavande navodno usporava srčani ritam, smanjuje napetost i čak skraćuje vrijeme koje nam je potrebno da se nakon sna razbudimo.

Samolist (spatifil)

Samolist je jedan od favorita među biljkama koje čiste zrak. Istraživanja govore da učinkovito čisti otrovni benzen, trikloretilen i formaldehid. Prisutnost tih kemijskih tvari znatno smanjuje kvalitetu zraka u životnom prostoru, pa tako i u spavaćoj sobi.

Samolist, među ostalim, povećava vlažnost zraka u spavaćoj sobi, a ima i blagotvoran učinak na vrlo često prisutne probleme s alergijama, kao što su curenje iz nosa i suho grlo.

Zlatni pothos ili đavolji bršljan

Imena ove biljke možda zbunjuju, ali ovaj zlatni puzavac je čudesan izbor za pročišćavanje zraka u spavaćoj sobi jer stvara čistu atmosferu za spavanje i zato je poznata kao feng shui biljka koja uklanja negativnu energiju i u spavaćem prostoru.

No, uz nju su vezana i dva problema – iznimno brzo se širi u prostoru i može biti otrovna za kućne ljubimce i malu djecu. NASA zlatni pothos preporuča kao jednu od najučinkovitijih biljaka za pročišćavanje zraka u svim prostorima.

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan također odlično upija otrove iz zraka kao što su formaldehid, ugljikov monoksid i benzen. Samo jedna lončanica ove biljke može pročistiti prostor od 200 četvornih metara.

Biljka je zahvalna i za održavanje – podjednako dobro podnosi i svjetlost i hladovinu, dobro se snalazi u svim prostorima pa tako i u spavaćem i neće vam zamjeriti ako niste baš redoviti sa zalijevanjem.

Naslovnica Vrt