StoryEditorOCM

oaza boja, okusa i mirisaSretniji i spretniji već uživaju u plodovima iz vlastitog vrta, ali posla još ima 'preko glave'

4. srpnja 2017. - 10:04

Prema kalendaru radova u zelenilu, početak ljeta donosi nam mnoge zadatke. Biljke o kojima skrbite, bilo onim u lončanicama ili dvorištima, a pogotovo onim u vrtnim gredicama, u vrućim sunčanim danima pred vrtlare stavljaju mnoge izazove i mogućnosti.

Iako su vaše male i velike oaze boja, okusa i mirisa upravo u ovo doba godine najbujnije i najraskošnije, a plodovi vašeg truda najslađi, ili na dobrom putu da to i postanu, poslovima u vrtu nipošto nije kraj.

Sretniji i spretniji (da ne kažem vredniji) među nama već neko vrijeme uživaju u malinama i ribizlu; špinatu, blitvi, salati, tikvicama, mahunama i krastavcima, a možda već i u prvim rajčicama, ali i u ranim korjenastim delicijama poput mlade mrkve i mladog krumpira, koji ne mogu biti slađi nego što su ovih dana.

Berba tih plodova, ali i luka i češnjaka koje ćemo vaditi u idućim tjednima otvara mjesto za nove kulture, pa biste tijekom srpnja; posebice bude li kiše, mogli promisliti o sjetvi nekih ranojesenskih poslastica.

Možete ponoviti mrkvu i blitvu, a vrijeme bi moglo biti dobro i za sjetvu cikle, endivije i radiča. U toplom srpanjskom tlu, uz dostatnu vlažnost sjeme će brzo niknuti, a prije sjetve ili sadnje presadnica tlo prorahlite i obogatite humusom.

S vrućinama se pojavljuje i prvo suho lišće te ocvalo cvijeće pa povedite računa da ga uklonite s vaših biljaka, a pomoći im možete i s malo prihrane za dulju i bogatiju cvatnju, odnosno kvalitetniji plod.

Pripazite, ipak, da ih prije gnojidbe dobro oplijevite i uklonite sav korov, čak i tamo gdje ne namjeravate dodavati prihranu.

Kod učestalog i obilnog zalijevanja, kakvo sezona zahtijeva, pripazite da kulture poput rajčice, tikvica, patlidžana i drugih sličnih biljaka čija lisna masa ne voli vlagu jer pogoduje razvoju bolesti, vodom krijepite samo uz korijen biljke, kao i da one koje, poput kupusnjača, u cijelosti vole vlagu, svuda dobro orosite. Zadržavanju dostatne vlage u tlu pomognite i povremenim okapanjem te ne zaboravite korijenje od isušivanja zaštititi slojem slame.



Zadnji su dani i za uzimanje reznica ružmarina ili lavande, pa ako u njima toliko uživate da ih na jesen namjeravate presaditi i na druga mjesta u vašem dvorištu, vrtu ili balkonu, birajte između mladih grana.

Iako se uzgajaju i iz sjemena, sadnice iz reznica imaju veću vjerojatnost uspjeha, pogotovo umočite li odrezani vršak grane u hormon za rast, kakav možete pronaći u svakoj biljnoj apoteci.

Tako "potpomognutu" grančicu utisnite u posudu ispunjenu mješavinom zemlje i pijeska, te obilno zalijevajte barem u prvim tjednima. Biljku prekrijte polovicom plastične boce kako bi mladici, uz toplinu, osigurali i dostatnu vlažnost. Tako njegovane, vaše će reznice za dva mjeseca razviti korijen, te će već početkom jeseni biti spremne na presađivanje.

Kada već spominjemo lavandu, čiji cvat ovih dana umiruje i osvježava svaki prostor u koji je unesete, vrijedi naglasiti i da redovitim orezivanjem ocvalih grana možete potaknuti izboj novih cvjetova, i njezinu prvu cvatnju, u nešto skromnijem razmjeru, produžiti do kraja ljeta.

Folijarno zalijevanje

Ljeti, kada su biljke uglavnom u fazi plodonošenja, malo što hranjivog mogu povući iz tla, pa ih je uputno pognojiti preko lista kako bi osigurali visoku nutritivnu vrijednost plodova.

Posegnite stoga za nekim tekućim organskim gnojivom, bogatim dušikom, fosforom, kalijem, ali i kalcijem, te željezom, te ga prema uputi proizvođača pomiješajte s mlakom odstajalom vodom. Najbolje u kasno predvečerje po svojim ga biljkama rasporedite blagim raspršenim mlazom kako bi kroz noć sve u miru upile.

 

26. travanj 2024 21:00