StoryEditorOCM

SVETA BILJKAKadulja - trava koja spašava

Piše PSD.
6. kolovoza 2015. - 11:02
ivica_kovacevic11

U vrijeme kada cvjeta maslina cvjeta i mirišljiva kadulja. Kako maslinov cvijet ne sadrži nektar, nije zanimljiv vrijednim pčelama. No spoj masline i kadulje je vrlo zanimljiv…

Maslinovo ulje zasigurno spriječava najveći broj štetnih procesa, a posebno je korisno u spriječavanju oksidacije masti u organizmu. Smanjenjem i usporavanjem oksidacijskih procesa usporava se starenje organizma.

Već samo latinsko ime kadulje govori o snazi ove proslavljene biljke. Kadulja (Salvia officinalis) je pomno promatrana u kao začin i kao lijek. Ime Salvia dolazi od latinske riječi „salvere“ koja znači „biti spašen“. Tijekom povijesti Rimljanima je bila poznata kao „herba sacra“, odnosno „sveta biljka“.

Kao ljekovita biljka kadulja proizvodi snažne antioksidativne tvari poput ružmarinske kiseline (koja je glavni sastojak kadulje) te drugih spojeva na bazi fenola za koje se smatra da su ključni u ispoljavanja ljekovitih svojstava kadulje.

Koristi se kao sredstvo protiv upala, znojenja i vrućice, kao spazmolitik (smanjuje grčeve mišića), antiseptičko/baktericidno je sredstvo te sredstvo protiv zatvaranja, dobra je za njegu kože i kose, protiv reume i seksualne nesposobnosti, problema tijekom mjesečnice ili menopauze, te za liječenje živčanih i mentalnih problema (Wang i sur., 2000; Brewer, 2010).  

Kadulja se može upotrebljavati i kao stimulans za mozak jer pojačava pamćenje i koncentraciju. Ovi učinci kadulje su rezultat mogućnosti kadulje da inhibira kolinesterazu, enzim koji inaktivira neurotransmitere u mozgu te se uvođenjem kadulje u prehranu može pomoći ljudima koji boluju od Alzheimerove bolesti.

Istraživanje, koje je uključivalo 42 bolesnika sa blažim ili umjerenim oblikom Alzheimerove bolesti, utvrdilo je da je konzumacija ekstrakata lišća kadulje tijekom četiri mjeseca značajno poboljšala kognitivne funkcije bolesnika u usporedbi sa placebom (Akhondzadeh i sur., 2003).

Eterično ulje kadulje je pokazalo sposobnost djelovanja kao konzervans. Ono spriječava užeglost hrane inhibirajući lipidnu peroksidaciju te samim time i pojačava stabilnost biljnih ulja (Cuppett i Hall, 1998). Upotrebljava se i u aromatičnim začinima, sušenom mesu i likerima (Baričević i Bartol, 2000).

Međutim s kaduljom u gastronomiji treba biti jako oprezan. Treba je koristiti u vrlo malim količinama i ne smiju je koristiti trudnice, dojilje i osobe koje boluju od epilepsije. Konzumiranje pojedinih ljekova također ograničava korištenje kadulje. Ovo je posebno važna informacija za ugostitelje koji sa nedovoljnim oprezom čak gostima nude čips od kadulje.

Upravo zbog sastava ove biljke posebno se cijeni med od kadulje. Ukoliko med od kadulje po recepturi koristimo sa maslinovim uljem zapravo je takvo jelo terapija za produljenje mladosti.

Jedno od takvih jela su medenjaci. Evo zdravih recepata za medenjake koji ujedinjavaju blagotovornost i kadulje i maslinovog ulja.

PIŠE OLJA MARTINIĆ

 

RECEPTI

Medenjaci (obični)

250 g brašna
3 jaja
200 g meda od kadulje
50 g maslinovog ulja
Dobro umijesiti smjesu, tanko razvući i oblikovati po želji. Peče se na jakoj vatri.

Medenjaci  otočki

1 kg brašna
1/8 l maslinovog ulja
vanilin šećer, malo soli
muškatni oraščić, klinčić, cimet
2-4 žlice meda od kadulje
1 čašica prošeka
Sve sastojke pomiješati, dobro umijesiti smjesu, tanko razvući i oblikovati po želji. Peče se na jakoj vatri. 

 

07. svibanj 2024 11:46