StoryEditorOCM

ocijenjen 71 uzorakCrno vino Ivana Kovača Matele najbolje je u Kaštelima: 'Kvaliteta je u porastu, ali neke se greške ponavljaju...'

3. ožujka 2018. - 17:44
Nagrađeni vinari

Odležano crno vino, berba 2015. godine, Ivana Kovača Matele, prema odluci stručne komisije, najbolje je vino 15. Večeri kaštelanskih vina, koju je i ove godine organiziralo društvo Bijaći i udruga Kaštelanski crljenak, a koja se tradicionalno organizira uoči Dana grada.

Ove su godine, na poziv organizatora, kaštelanski vinari donijeli na ocjenjivanje 71 uzorak vina, a natjecali su se u kategorijama crno i bijelo vino te opolo, berba 2017., mlado odležano crno vino te u nacionalnom natjecanju za najbolje vino od crljenka kaštelanskog, s dozvolom za prodaju, u kojem su sudjelovali i proizvođači izvan Kaštela.

- Komisija je zaprimila i analizirala 16 uzoraka bijelih vina, 13 opola i 24 crna vina iz prošlogodišnje berbe, 9 odležanih crnih vina te 9 uzoraka vina od crljenka kaštelanskog. Na kraju je bilo nekoliko odbačenih uzoraka, ali moglo bi se zaključiti da se u posljednjim godinama u Kaštelima stvara značajan broj kvalitetnih vinara. No, isto tako vidljivo je da se pojedini nedostaci kontinuirano ponavljaju, što znači da je u pojedinim segmentima potrebna i dodatna edukacija – kazao je ove večeri Emil Novak, koji je s Milivojem Novakom bio i domaćin večeri.

 
Najbolje odležano crno vino Ivana Kovača osvojilo je na ovom natjecanju 84 boda, u kategoriji mladih crnih vina najbolje je vino Jakova Bedalova s 83 boda, među opolima iz prošle godine 83 boda i zlato osvojilo je vino Mladena Kuzmanića, a najbolje bijelo mlado vino proizveo je Ivica Milan te osvojio zlato i 82 boda.

- Pitaju me koja je tajna proizvodnje dobrog vina. Nema tu tajne, vino se radi iz ljubavi, na tradicionalni način i uz neka nova saznanja. Oko vina se puno trudimo i uvijek ga radimo na isti način, no ono svaki put ispadne drugačije, jer vino je poput živog bića - kazao je čari kvalitete svog vina Kovač.

U sklopu nacionalnog natjecanja za najbolje vino proizvedeno od crljenka kaštelanskog, prvo mjesto pripalo je crljenku vinarije Zlatan otok, drugo mjesto Jakovu Bedalovu, dok su treće mjesto podijelili Ivica Radunić, Marin Milan i Ivan Matela, a nagrade najboljima između ostalih uručio je i gradonačelnik Denis Ivanović.
 
26. travanj 2024 23:34