StoryEditorOCM

u tijeku priprema terenaKonačno kreće sadnja najveće plantaže rogača u Dalmaciji, no početak radova ni ovaj put nije prošao bez problema

Piše Ana Vučetić Škrbić
14. rujna 2018. - 13:38
Marin Medić

Pola godine nakon prvog pokušaja da se na brdu Sridnjak u Bibinjama krene u sadnju najveće plantaže rogača u Dalmaciji, tvrtka "Bio svijet" Marina Medića prije nekoliko je dana ponovno počela pripremati teren na koji su dobili dugogodišnju koncesiju od zadarskih benediktinki.

Međutim, početak radova ni ovaj put nije prošao bez problema. Prvi put zaustavili su ih mještani koji su prosvjedovali protiv sječe borove šume koja ih, navodno, štiti od kamene prašine iz obližnjeg kamenoloma tvrtke Lavčević, a ovoga puta se na terenu pojavila komunalna služba općine Bibinje.

Ubrzo nakon toga, bibinjski načelnik Bruno Bugarija, koji je prvo dao suglasnost na ovaj projekt a potom ga pokušavao zaustaviti, poslao je medijima svoje priopćenje.

– Kao načelnik općine obavijestio sam danas šumarsku inspekciju priloživši zapisnik kojim se utvrđuje činjenica postojanja šume, iako se šuma u katastru vodi kao pašnjak. Definicija šume po zakonu je površina od 10 ari (1000 m2) obrasla stablima, a ovdje se radi o površini većoj od 50 ha obrasloj stablima. Tražio sam od šumarskog inspektora da zaustavi sječu šume. Istog dana u Ministarstvo poljoprivrede poslao sam požurnicu za donošenje rješenja o katastarskoj kulturi šume, kako bi se netočan podatak iz katastra uskladio s činjenicama. U Bibinju brdo Sridnjak nije pašnjak, već je tamo šuma. Ali, za to je potrebno rješenje Ministarstva poljoprivrede. Usmenim putem sam obavijestio policiju da je u tijeku neovlaštena sječa šume u Bibinju i rekao policiji da postupi sukladno zakonu i zaustave sječu šume. To ću učiniti i pisanim putem – poručio je Bugarija u svom priopćenju.

Pojas borova

Riječ je o istim borovima, između mjesnoga groblja Sasavac i Lavčevićeva kamenoloma na brdu Sridnjak, čiju su sječu Bibinjci pokušavali zaustaviti u veljači.

No, kako investitor ima sve potrebne dozvole i suglasnosti za ovaj veliki projekt, koji je dobio čak osam milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova, radovi su nastavljeni. Bibinjce nije umirila ni činjenica da je oko groblja ostavljen pojas borova u širini od 50 metara, te još jedan dodatni na sjevernoj strani, čime je investitor, kako bi ih zadovoljio, odvojio oko 30 tisuća kvadrata parcele.

U međuvremenu, Općina Bibinje to je pokušavala zaustaviti sudskim manevrom pa su od Općinskog suda u Zadru tražili izdavanje privremene mjere zabrane radova na brdu Sasavac, i to dok traje sudski spor u kojemu žele dokazati svoje vlasništvo nad tim zemljištem od 50 hektara jer su tamo, kao djeca, sadili borove.

Međutim, sud je taj zahtjev krajem lipnja odbio, čime je Mediću i zakonski potpuno otvoren put za ekološki nasad s više od četiri tisuće stabala rogača na kojemu će zaposliti 30 ljudi i za koji već ima osigurano tržište.

Medić je, poučen iskustvom iz veljače kada je na Sasavcu morala intervenirati i policija jer su radnici bili potjerani a on sam fizički napadnut, ovoga puta angažirao zaštitare kako bi osigurali neometano odvijanje radova.

24. travanj 2024 15:10