StoryEditorOCM

dalmatinski afrodizijakKad piješ biklu bolje se i ljubi: ni ledena bura nije spriječila feštu u čast kozi i lozi

9. listopada 2017. - 10:45

Ni ledena bura ni snijeg koji je zabijelio vrhove Biokova i Veleža nisu mogli spriječiti staro i mlado iz Vrgorske krajine da se okupi na tradicionalnoj 18. po redu "Biklijadi". Riječ je o pučkoj fešti koja se svake godine održava u prvom vikendu listopada u čast kozi i lozi, koje su stoljećima prehranjivale generacije Vrgorčana.

Okupilo se oko tisuću ljudi, pila se bikla, orila pjesma na svakom koraku…, a bogatstvo mirisa i okusa s brojnih štandova nije nikog ostavilo ravnodušnim.

Lovačkim specijalitetima, medu s Biokova, kruhu ispod sača, vinu, pršutu, siru, kolačima, proizvodima od maslina… nitko nije mogao odoljeti. Štandovi su bili prepuni, jedni su došli iz Makarske, drugi iz Šestanovca…

Sve je ekološki

- Evo, ovdje imate sve od maslina, sve je ekološki i domaće. Dolazimo iz Šestanovca, ali sam buduća vrgoračka nevista. Super mi je ova manifestacija - kaže nam sa smiješkom Tadijana Vukušić, koja je prezentirala "Jurin dvor".

No, jedan štand plijenio je posebnu pozornost, domaći sir i pršut "kidali su nepce". Stari vuk Jerko Prgomet došao je iz Makarske na feštu.

- Ja sam vam rođeni Rašćanac, živim već desetljećima u Makarskoj, ali svaki drugi dan sam u Rašćanima, tu sam rođen i ne mogu ja bez svog kamena. Lipa je ovo fešta, godinama dolazim. Svako lito ja vam radim ribarske večeri od Piska do Gradca, pomaže mi prijatelj Marinko Brajković. Međutim, volim u svoj kraj doći i nazdravit s dragim ljudima i prijateljima. Ovo vam je sve domaće iz Rašćana - priča nam Prgomet dok reže domaći pršut i daje nam da kušamo.

"Biklijada" bez Nediljka Pavlinovića iz Velikog Godinja i njegove sestre Nade je nezamisliva, svatko zna gdje će odmah popit pravu biklu s kozjim mlijekom.

U pravu bukaru

- Oćemo li jednu napravit? S pravim kozjim mlijekom, jučer je umuženo. Jedne godine smo imali mlijeko iz tetrapaka, ali ne valja to ništa. Bikla bez kozjeg mlika nije bikla. Znaš da je naš Tin volio bumbit, pa tako i mi volimo. Ide dvi trećine domaćeg crnog vina a preostala trećina je kozje mliko, sve to mora bit u pravoj bukari, i to je pravi afrodizijak - govori Pavlinović dok miješa biklu i otkriva nam kako je napisao jednu pjesmu bikli u čast, te je zapjeva mladom ženskom društvu iz Rašćana.

- Bikla je piće za starce i mladiće, kad je piješ osjećaš se bolje. Možeš bolje grlit, ljubit, pazit, mazit… - veli Nediljko i objašnjava nam kako će mu jednu novu pjesmu o rodnom Velikom Godinju uglazbiti legendarni Ibrica Jusić. Brojni gosti uživali su u nastupima KUD-ova i grupe "Mjesni odbor" do dugo u noć.

Bikla uskoro zaštićena

- Iako se u vrgorskom kraju bikli od davnina, samu ideju slavljenja običaja ispijanja bikle i očuvanja te naše tradicije prije 18 godina pokrenula je Turistička zajednica grada Vrgorca na čelu s mojom prethodnicom Kornelijom Bajalo, te se od tada pa do danas naša pučka fešta "Biklijada" pretvorila u turističku atrakciju - kazuje Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca.

- Oduševljena sam odazivom izlagača jer ni "Biklijade" ne bi bilo prvenstveno bez naših lokalnih ljudi, udruga, OPG-ova, folklornih i plesnih skupina, ali i brojnih gostiju iz raznih dijelova Dalmacije koji su obogatili naš program svojom gastronomijom, tradicionalnom ponudom i koloritom, i ja im svima od srca zahvaljujem. Ovakvi autentični i živopisni događaji koji njeguju izvorno uvijek privlače veliki broj posjetitelja i izlagača, i upravo su ono što turisti traže, ali ne samo oni, već možemo reći da "Biklijadom" obilježavamo i kraj radova u vinogradima pa se na našoj fešti izvrsno zabavi i domaće stanovništvo koje se konačno može opustiti kad je vino već u bačvama. U svrhu čuvanja naše tradicionalne gastronomije na osamnaestoj "Biklijadi" posebno smo prezentirali spravljanje ćuptera, tradicionalne slastice od mošta, koja je od ove godine i službeno zaštićena od Ministarstva kulture kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske, dok je Turistička zajednica grada Vrgorca u suradnji s drugim nositeljima i Konzervatorskim odjelom u Imotskome također pokrenula i proces zaštite bikle i iskreno se nadamo uskoro još jednom našem izvornom proizvodu na listi zaštićenih dobara - zaključila je direktorica.

26. travanj 2024 19:11