StoryEditorOCM

pripremite ogrjevOsigurajte svoje oružje protiv hladnoće!

Piše Sponzorirani članak
20. rujna 2017. - 17:05

Sthilova motorna pila MS 180 u ponudi je po akcijskoj cijeni od 10% nižoj od one navedene u Katalogu. Vrlo je dobra za piljenje ogrjevnog drveta hrasta, graba i bukve. 

Uz to, sve STIHL pile bez obzira na vrstu pogona isporučuju se opremljene rezervnim lancem, a tu je još i praktično MultiSpray sredstvo za podmazivanje i antikoroziju.

Požurite kod svog ovlaštenog STIHL trgovca i osigurajte svoje oružje protiv studeni!

Hrast, grab i bukva najbolja su drva za ogrjev, a upravo je ovaj umjereno hladniji dio godine idealan za sječu i spremanje. 

Vrijeme je to početka mirovanja vegetacije, ali i vrijeme kad drvo ima najmanje vlage. Spremite li ga na suho, sunčano i prozračno mjesto, drvo će sljedeće godine biti spremno za ogrjev. 

Dolaskom hladnijih mjeseci krećemo u nabavu energenata za grijanje. Još uvijek jako zastupljen, a i jedan od najjeftinijih energenata za grijanje je drvo. 

Kako bi drva bila kvalitetna i kako bi se bolje iskoristila za grijanje prostora, potrebno je pravodobno ih sječi, ali i pravilno ih skladištiti. 

Idealno je obaviti sječu ili nabavu drva godinu dana, pa čak i dvije unaprijed. Sječu ogrjevnog drva najbolje je napraviti upravo u ovim hladnijim mjesecima, od listopada do ožujka. Vrijeme je to mirovanja vegetacije, ali i vrijeme kad drvo ima najmanje vlage.  

Nakon sječe, drvo za ogrjev najbolje je odmah i ispiliti i iscijepati, po mogućnosti u metricu. Vrlo je važno mjesto gdje ćete pohraniti drva nakon cijepanja. 

Znalci savjetuju da to bude suho i prozračno mjesto, po mogućnosti izloženo suncu i propuhu. Nikako se ne preporuča ostavljati drva u šumi ili ispod krošanja stabala te u podrumskim prostorima. 

Drvo se smatra suhim kad mu je vlažnost manja od 20%. Koristite li suha drva kao ogrjevni materijal, uštedjet ćete energiju i lakše postići željenu temperaturu prostorije. Naime, energija se neće trošiti na isparavanje vode iz drveta, a i neće doći do kondenzacije na peći ili dimnjaku.  

Za ogrjev se najčešće koriste drva hrasta, bukve graba i bagrema. Ova su drva i najbolji izbor za ogrjev budući da gore bolje od primjerice lipe ili vrbe, dok se crnogorična drva poput bora ili jele uopće ne preporučaju za ogrjev. 

Svako od navedenih drva ima svoje prednosti i mane, tako je hrast kaloričniji od bukve ili graba i stvara jaki žar, no mora biti potpuno suh. Grab je izvrstan za čuvanje, ali i loženje, dok je bukva najpodložnija djelovanju gljivica koje izazivaju tzv. prozuklost i iz tog je razloga važno da bude na vrijeme posječeno i osušeno.

Sječa, piljenje i cijepanje drva mogu biti opasan posao, stoga pripazite kod ovih radova. Provjerite i osigurajte područje osobito pripazite da u blizini nema promatrača. Rušite li stabla, utvrdite prethodno smjer u kojem će pasti. Kod piljenja drva koristite stabilno postolje ili pilite na tlu. 

Za siguran rad neophodna je i kvalitetna i odgovarajuća oprema u skladu s radovima, ali i vašem znanju i vještini. 

Jesenska prodajna akcija traje od 15. rujna do 31. listopada.

08. svibanj 2024 06:08