StoryEditorOCM

nema transparentnostiŠkrlec o glifosatu: Prijavljujemo slučaj Europskom sudu!

Piše Maslina
1. lipnja 2017. - 15:01

Prošlo je više od godinu dana otkako je Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu prvi poslao službeni zahtjev Agenciji za sigurnost hrane (EFSA) pokušavajući pristupiti studijama na temelju kojih je EFSA utvrdila da glifosat nije kancerogen - stoji u priopćenju Davora Škrleca, hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Podsjetimo, EFSA je tvrdila kako je razlog zbog čega se njezino mišljenje o glifosatu razlikuje od mišljenja Međunarodne agencije za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (IARC), koja je klasificirala glifosat kao "vjerojatno kancerogen za ljude", u tome što je koristila neobjavljene studije koje IARC nije uzeo u obzir. 

Za razliku od EFSA-e, pravila Međunarodne agencije za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije ne dozvoljavaju korištenje neobjavljenih studija u svojim procjenama. 

Zastupnik Zelenih i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec smatra kako je problem nastao u trenutku kada je EFSA odbila dati pristup studijama jer su u vlasništvu kompanija koje pokušavaju dobiti dozvolu za svoje proizvode na bazi glifosata za daljnje korištenje na tržištu Europske unije.

- Agencija za sigurnost hrane (EFSA) tvrdi kako bi davanje studija na uvid išlo na štetu komercijalnim interesima tih kompanija. Inzistiraju na tome kako ne postoji veliki javni interes koji bi jamčio potrebu za potpunom objavom studija. 

Zaštita okoliša i ljudsko zdravlje apsolutni su prioritet koji zahtijeva transparentnost i pristup pravosuđu, stoga smo odlučili iskoristiti naše demokratsko pravo na obranu slučaja pred Europskim sudom pravde (ECJ). 

Ovo nije napad na Europsku agenciju za sigurnost hrane, već pokušaj osiguravanja pravne jasnoće o tome koje informacije trebaju biti dostupne javnosti, a koje informacije imaju pravo na tajnost. 

Mi ovdje branimo znanost koja pristupa objektivno i transparentno. Cijeli smisao znanstvenog istraživanja je da rezultati koji su pregledani od strane stručnjaka budu i javno objavljeni. 

Smatramo kako postoji velik interes javnosti u slučaju glifosata i zbog toga je naša dužnost zatražiti da suci Europskog suda pravde odluče o ovom važnom pitanju. 

Ovdje nije slučaj o tome je li glifosat kancerogen i opasan za ljudsko zdravlje, ovo je slučaj kojim se mora razjasniti trebaju li studije koje su se koristile za procjenu štetnosti glifosata biti javno objavljene ili ne. Sve studije trebale bi biti javno dostupne u skladu s Aarhuškom uredbom jer se tiču zaštite okoliša, a glifosat je upravo dio toga. 

Stoga pozivamo Europski sud pravde da donese odluku u ovom slučaju kako bi se uspostavila ravnoteža između javnog prava na informiranje i komercijalnih interesa privatnih kompanija - rekao je Škrlec.

Glifosat je najčešće korištena poljoprivredna kemikalija svih vremena koju pronalazimo u herbicidima, proizvodima namijenjenima uništavanju nepoželjnih biljki kao što je korov. U 2014. godini iskorišteno je 825 000 tona glifosata, a globalna prodaja dostiže 9 milijardi eura. 

Uglavnom se koristi u poljoprivredi, ali i na javnim gradskim površinama te privatnim vrtovima. Njegova je upotreba povećana za 15 puta od uvođenja Monsantovog herbicida "Roundup Ready" 1996. godine.

Početkom veljače započelo je prikupljanje potpisa europske građanske inicijative koja od Europske komisije traži da državama članicama predloži zabranu glifosata, izmijeni postupak odobravanja pesticida te da odredi razinu na koju se mora smanjiti upotreba pesticida, a koja će biti obvezujuća u cijeloj EU. 

Prikupi li inicijativa u godinu dana milijun potpisa potpore građana iz najmanje sedam država članica, a u Hrvatskoj je za ispunjavanje kvote potrebno 8250 potpisa, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca, donijeti odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju prijedloga inicijative te u konačnici predložiti državama članicama zabranu glifosata koja će onda biti obvezujuća za cijelu EU.

19. travanj 2024 18:28