StoryEditorOCM

bogat programZa Noćnjak pristigla čak 394 uzorka; Ljubenkov: I mi bi poput masline trebali davati najbolje od sebe, ustrajno i predano!

Piše PSD.
9. ožujka 2017. - 15:30
nocnjak_bol5-180316.JPG

Hotel 'Hvar' u Jelsi bit će ovogodišnji domaćin 19. međunarodne manifestacije maslinara i uljara 'Noćnjak 2017.', te stručnog skupa o ljekovitom bilju (smilju) što ih, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, organizira Zadružni savez Dalmacije (23. do 26. ožujka). 

Za natjecanje su u Splitu i Zadru zaprimljena ukupno 394 uzorka, od čega 97 pakovina maslinovog ulja, 210 otvorenih maslinovih ulja i 87 proizvoda od masline.

Ova sve popularnija manifestacija službeno počinje otvaranjem 23. ožujka (18 sati) u Svečanoj dvorani Obćinskog doma u Jelsi, a potom se seli u hotel 'Hvar'. 

Organizatori tvrde kako se na njoj očekuje oko 1500 sudionika i da bi mogla biti najbolja od svih do sada, a najavljuju se brojna znanstvena i stručna predavanja, radionice, prezentacije, sajam maslinarstva i uljarstva, izložba maslinovih ulja i proizvoda od maslina, te poslovni susreti i razgovori.

U subotu 25. ožujka (19 sati) održat će se svečana dodjela osobnih i kolektivnih priznanja, te nagrada za najbolja maslinova ulja i proizvode od masline, što tradicionalno uključuje 'Bal šampiona' i svečanu večeru uz glazbu za ples. 

U nedjelju će pak biti upriličen fakultativni izlet - posjeta kulturno povijesnim i maslinarskim destinacijama.

- Maslinovo ulje Hrvatske treba što je moguće bolju kvalitetu jer ne možemo konkurirati plantažnim strojnim pogonima jedne Španjolske, ali zato možemo imati vrhunska jedinstvena ulja koja prati priča o proizvodnji, porijeklu... Taj cilj svakako ide uz ekološku proizvodnju. Da bismo opravdali veću cijenu naših ulja moramo provoditi i edukaciju potrošača što je to zdravo maslinovo ulje, te kako ga lako mogu prepoznati - naglasio je Lordan Ljubenkov, predsjednik ZSD.

Ipak, neki su potrošači spoznali da postoji bolje, zdravije ulje, tek nešto skuplje od onog užeglog, no još uvijek čujemo da je ekstra djevičansko 'ono gorko ulje', što nije istina. 

Ulje, kao i vino, ima cijelu lepezu okusa na koju uljar može utjecati kroz brojne faktore u proizvodnji. 

Ekstra djevičansko ulje, osobito ono s većim udjelom oblice, u pravilu je blagog okusa, no činjenica je da Lijepa naša još uvijek ima 20 posto manju potrošnju nego što sama proizvede ulja, pa stoga očekujemo da jelšanski 'Noćnjak 2017.' to napokon zaokrene u pozitivnom pravcu.

S druge strane, mnogobrojni su maslinari i uljari, te tvrtke koje ih prate svojim asortimanom opreme i alata, sve više zainteresirani za proizvodnju proizvoda od ljekovitog bilja koje se uzgaja u maslinicima. 

Zato su u program 'Noćnjaka' uključene i te interesantne teme kroz edukaciju, prezentaciju proizvoda i predstavljanje primjera dobre prakse.

OPŠIRNIJE O NOĆNJAKU MOŽETE PROČITATI NA STRANICAMA ZADRUŽNOG SAVEZA DALMACIJE

Mirko Crnčević

Zlatno ulje zdravlja

- Tijekom ove nezapamćeno studene zime živjeli smo s maslinom još više nego inače. Pitali se hoće li izdržati, što će s njom biti? Sad nam je još jasnije koliko je maslina posebna i vrijedna. Kožu njenog ploda možemo usporediti s kožom čovjeka, meso s dušom, a košpicu s duhom koji je snaga života. Kad maslinu stisnu i zgnječe, ona daje najbolje od sebe - zlatno ulje zdravlja s harmonijom okusa. Maslinu je Bog, uz vinovu lozu i pšenicu izdvojio kao posebnu. Pokazuje nam da bi i mi poput nje trebali davati najbolje od sebe, ustrajno, predano. 'Noćnjak' okuplja one koji razumiju ovu istinu, zato je tako uvijek i radostan i vrijedan, za maslinarsko srce nezaobilazan. A kad se održava na Hvaru - jednom od deset najljepših otoka svijeta, dovoljno je jednostavno izreći - Dobro došli! - kazao je Ljubenkov.

26. travanj 2024 07:46