StoryEditorOCM

važna obavijestPSS Šibenik: Obiđite maslinike, vremenske prilike pogoduju muhi

Piše PSD.
9. rujna 2016. - 15:28
Muha_24

Let 2. generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) na kontrolnim punktovima je srednjeg do jakog intenziteta. Obzirom na vremenske prilike koje se najavljuju narednih nekoliko dana za očekivati je da će se let nastaviti istim ili jačim intenzitetom.

Preporuča se maslinarima da u narednom periodu obiđu svoje maslinike, uzmu uzorke plodva i izvrše pregled istih (100 plodova po lokalitetu) a mjere zaštite prilagode dobivenim rezultatima.

Maslinari koji su redovito provodili suzbijanje masline muhe metodom zatrovanih mamaka istu mogu nastaviti provoditi ukoliko je broj aktivnih uboda između 5-10%. Metodom zatrovanih mamaka suzbijaju se odrasli oblici maslinine muhe.

Kurativno tretiranje (tretiranje širom, cijele krošnje) opravdano je provoditi kada se broj aktivnih uboda (jaje+ličinka) kreće između 10 - 15%.

Za tretiranje cijele krošnje može se koristiti jedan od pripravaka čija je djelatna tvar:
Dimetoat (ROGOR 40, CALINOGOR, CHROMOGOR, PERFEKTHION) – K  42 dana
Fosmet (IMIDAN 50 WG) – K 21 dan
Deltametrin (DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, DECA 25 EC) – K 7 dana

Prije primjene pažljivo pročitati cijelu uputu te pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

Registrirana poljoprivredna gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket ZAŠTITA BILJA!.

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 20. 9. 2016. u Primoštenu Burnom, Draga 6, od 10:00 - 11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela od 13:00 - 15:00.

Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri)  Svi uređaji za primjenu pesticida do 26. 11. 2016. moraju biti barem jednom pregledani u ovlaštenim ispitnim stanicama.

Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.
pss, šibensko-kninska županija

26. travanj 2024 12:40