StoryEditorOCM

važna obavijestPSS Zadarske županije: Provedite zaštitu protiv muhe, nadolazeća kiša pojačat će napad!

Piše PSD.
2. rujna 2016. - 17:21
zarazeni_plodovi_masline

Ekonomski najopasniji štetnik masline - maslinina muha (Bactrocera oleae), od ovoga se tjedna lovi pojačanim intenzitetom na svim motriteljskim pozicijama.

Budući se očekuje promjena vremena početkom idućega tjedna s kišom i znatno nižim temperaturama, to će pogodovati jakom napadu ovoga štetnika, kada su moguće najveće ekonomske štete.

Stoga preporučujemo svim maslinarima s područja naše županije neka ovoga vikenda provedu zaštitne mjere u svojim maslinicima. Nužno je provesti tzv. kurativnu metodu i izvršiti tretman „širom“ (tretirati cijeli nasad i cijelu krošnju) s jednim od dozvoljenih sredstava na osnovu djelatne tvari: deltametrina (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC) ili  dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Calinogor, Perfekthion) ili  fosmeta (Imidan 50 WG).

Maslinare i dalje upućujemo na praćenje naših obavijesti, kada ćemo se oglasiti kod svake važne promjene.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri), jer svi uređaji za primjenu pesticida do 26. 11. 2016. moraju biti barem jednom pregledani.

Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.
pss, zadarska županija

26. travanj 2024 15:01