StoryEditorOCM

obavijest maslinarimaPSS Istre: Nastavite sa zaštitom protiv muhe

Piše PSD.
8. kolovoza 2016. - 19:24
muja

Obavještavamo maslinare s područja Istre da na prognoznim punktovima bilježimo let maslinine muhe (Bactrocera oleae), nižeg i srednjeg intenziteta. Stoga, preporučujemo da nastave s preventivnom mjerama zaštite.

U preventivne mjere spada i metoda zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje.

U tu svrhu se može koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait. Umjesto gotovog pripravka može se koristiti insekticid + atraktant (pogledajte raniju preporuku).

Ova metoda zasniva se na tome da se prskaju samo dijelovi krošnje ili samo pojedine grančice i to u pravilu koje su manje rodne. Tretiranje ponavljamo svakih 10-15 dana i obavezno nakon kiše.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preparate koristiti prema uputama proizvođača! Nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB!

Sve poljoprivredne proizvođače podsjećamo na obvezu redovitog pregleda prskalica sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (N/N 14/2014) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (N/N 142/12). 

Svi uređaji moraju biti barem jednom pregledani do 26. studenog 2016. godine, a popis ovlaštenih ispitnih stanica nalazi se na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Uređaji koji ne podliježu pregledu su ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i ručni pogon, te leđni raspršivači na motorni pogon.

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
pss, istarska županija

26. travanj 2024 15:59