StoryEditorOCM

važna obavijestPSS PGŽ: Zaštitite masline nakon rezidbe!

Piše PSD.
15. ožujka 2016. - 23:50
shutterstock_125847464

Nakon obavljene rezidbe, za lijepa i mirna vremena a prije kiše, preporučamo obaviti tretiranje protiv paunovog oka (Spilocea oleagina).  

Tretiranje nakon rezidbe nikako ne bi trebalo izostaviti u nasadima u kojima je prisutna bakterijska bolest rak masline (Pseudomonas savastanoi).

Protiv obje bolesti registriran je pripravak na osnovi na osnovi bakarnog oksiklorida (trgovačkog naziva NEORAM WG).

Na osnovi bakra protiv paunovog oka registrirani su i pripravci (trgovačkog naziva NORDOX 75 WG i CUPRABLAU-Z).

U nasadima u kojima je ranije obavljeno plavo prskanje moguće je sada primijeniti i pripravke na osnovi krezoksim-metila (trgovačkog naziva STROBY WG), tebukonazola i trifloksistrobina (trgovačkog naziva NATIVO 75 WG) ili difenkonazola (trgovačkog naziva DIFCOR).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu.

Profesinalni korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine.

Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a treba sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i tretiranu kulturu. Ambalažu SZB potrebno je  zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl. inž. agr.
pss, primorsko-goranska županija

26. travanj 2024 07:03