StoryEditorOCM

Jedinstveno stabloUoči Cvjetnice u Kaštelima obavljena tradicionalna rezidba 1500 godina stare masline

Piše PSD.
15. ožujka 2016. - 15:57
rezidba_maslina2-150316

I ove godine, uoči blagdana Cvjetnice u Kaštel Štafiliću tradicionalno je obavljena redovna rezidba više od 1500 godina stare masline, zaštićenog spomenika prirodne baštine, a u njoj su, uz članove društva "Bijaći", koje skrbi o maslini, sudjelovali stručnjaci s Instituta za jadranske kulture u Splitu, čelni ljudi grada Kaštela, kaštelanski vatrogasci, Muzej grada Kaštela te mališani iz dječjeg vrtića Maslina koji su sakupljali obrezane grane.

Kaštelanska maslina jedinstvena je na Mediteranu, kako po starosti tako i po svom genetskom u odličnom je stanju, unatoč starosti njezinog debla.

- Rezidbu smo obavili kako bi skinuli dio krošnje kako bi maslina bila prozračna i spremna za narednu vegetaciju, te kako bi dobili što kvalitetniji plod ove godine. Radi se o važnoj mjeri kako bi imali što bolje ulje. Nakon rezidbe ide zaštita od štetnika i nadamo se da će ove godine plod biti kvalitetan i da će ulje i ove godine biti vrhunske kvalitete - kazala je Mira Radunić s Instituta za jadranske kulture i članica društva Bijaći, napominjući kako na maslini nema nikakvih bolesti ni nametnika.

Grančice dobivene rezidbom i ove će se godine naći na nekoliko adresa izvan Kaštela.

- Grančice će se podjeliti u naša ministarstva i gradove prijatelje. Ove godine su nam se pridružila i djeca iz susjednog vrtića Maslina koja su sakupljala obrezane grančice. Od onih debljih djelova naše masline i ove godine izraditi će se suveniri u obliku poklona - zaključila je Radunić.

U ime Grada Kaštela rezidbi stare masline nazočio je dogradonačelnik Mili Novak koji je istaknuo kako je maslina prepoznatljivi simbol Kaštela, kako povijesni tako i u turističkom pogledu.

I ove godine rezidbi stare masline nazočili su prijatelji iz Kistanja predvođeni donačelnikom Rokom Antićem. 

JAKOV ŽARKO

27. travanj 2024 03:59