StoryEditorOCM

zlatna coratinaEkološko ulje Morovićevih osvojilo Milano

Piše PSD.
5. ožujka 2016. - 09:43
shutterstock_167015219

Na prestižnoj međunarodnoj izložbi i natjecanju monosortnih maslinovih ulja Monocultivari Olive Oil, sa sjedištem u Milanu, kojem je selektor Gino Celetti, jedan od vodećih talijanskih autoriteta u ocjenjivanju maslinovih ulja, među 30-ak zlatnih, odnosno vrhunskih ulja, našlo se i jedno hrvatsko.

To je ekološko ulje Nives i Gorana Morovića iz maslinika na Dugom otoku, točnije iz mjesta Žmana. Njihovo ulje od sorte coratina na ovom je natjecanju dobilo ocjenu 8,5 u skali ocjenjivanja do 10 bodova.

Na ovom je natjecanju sudjelovalo najviše talijanskih i španjolskih maslinara, te grčkih, a na listi zlatnih našao se i jedan proizvođač iz Slovenije.

U moru natjecanja i manifestacija na kojima se ocjenjuje kvaliteta maslinova ulja ovo je milansko iznimno cijenjeno.

Na njemu se ocjenjuju jedino maslinova ulja proizvedena od jedne sorte maslina, a ulja s ekološkim certifikatom kakvo proizvode Morovići u svom žmanskom masliniku od oko 1000 stabala, ocjenjuje se u svojoj kategoriji, odvojenoj od one u kojima su ulja iz konvencionalne proizvodnje.

Goran Morović je podrijetlom iz mjesta Žmana, ali živi u Splitu, u kojem vodi uspješnu građevinsku tvrtku "Mark-Ing". Zanimljivo, najbolje ulje na ovom natjecanju, Intini, koje je osvojilo maksimalnih 10 bodova, također je proizvedeno od sorte coratina.

Mario Vuksan

26. travanj 2024 15:23