StoryEditorOCM

šampioni povenjakaBračni par Lupić o tajni svoga uspjeha: Ljubav, mnogo rada i učenja svaki dan

Piše PSD.
16. veljače 2016. - 19:21
omis_povenjak15-140216

Došli su prvi put i odmah uzeli sve nagrade - i titulu prvaka u ekstradjevičanskom maslinovu ulju i konzerviranim maslinama na domaći način.

Radi se o bračnom paru, Eleni i Vedranu Lupiću, s Obiteljsko-poljoprivrednoga gospodarstva Lupić iz Bala koji su trijumfirali na desetom izdanju Povenjaka, manifestaciji koja se održala u subotu navečer u hotelu "Brzet" u Omišu, a gdje se ocjenjuje kvaliteta ulja, no jedini su koji nagrađuju i uradak konzerviranih maslina na onaj tradicionalni, autohtoni način.

- Mi smo vam već profesionalci, nakon šesnaest godina bavljenja maslinama, a sada ih imamo tri tisuće stabala, svi uzorci koje smo prijavili dobili su nagradu. Kući se vraćamo s pet zlatnih odličja, jednim viceprvakom i šampionom - govori nam 41-godišnji Vedran, inače po struci grafički tehničar i naftno-rudarski tehničar, dok je supruga Elena inokorespondentica, no minulih šesnaest godina oni brinu o 22 hektara zemlje, na kojoj obrađuju masline, mendule i smokve.

A gdje je tajna vrhunskog ulja i konzerviranih maslina:

- Ljubav, mnogo rada i učenja svaki dan. Pravovremena berba ploda, prerada isti dan i dobro čuvanje ulja - otkriva nam Vedran.

To je što se ulja tiče, dok nam je recept za konzerviranje maslina sročio u dvije riječi:

- Soli i začini! A ako vam kažem koji začini, morat ću vas ubiti - kroz smijeh nam govori ovaj Istrijanin, presretan zbog svih nagrada koje je zaslužio i na Povenjaku 2016., gdje su, eto, došli prvi put.

No, kuriozitet je kako je i šampion ovog nadmetanja iz Istre - OPG Lupić iz Bala, kao i još tri vicešampiona: Vedrana Rakovac iz Pule, Uljara nono Bruno iz Banjola, pa opet OPG Lupić-Bale, dok je tek jedan Dalmatinac, i to ginekolog Ivica Vlatković iz zadarskog Novigrada.

- Ujutro vam ja liječim žene, a popodne mene liječe masline - otkriva ma liječnik ginekologije Vlatković, koji nakon dvanaest godina njegovanja ovog hobija u masliniku ima petsto stabala, i čak 33 vrste maslina, od čega od domaćih sorti ima oblicu, levantinku i drobnicu.

Puno je, naime, materijala o maslinama proučavao ovaj ginekolog, pa slušao što mu to poručuju te "zelene dame", učio na vlastitim greškama i došao do jedne odlične formule - prerada maslina isti dan kada je i berba.

A za berbu su kod njega, zar ste i sumnjali, također zadužene žene!

- Beremo ručno, pa imamo petnaestak žena koje beru, jer su one strpljivije od muškaraca. I beremo selektivno - samo crni i šareni plod, dok se po zeleni plod vraćamo kada dozrije, a za to trebaju, već sam naglasio - ženska strpljivost i upornost.

Piše Sandra Barčot

Prijavljena 153 uzorka

Na desetu manifestaciju Povenjak prijavljena su 153 uzorka, od čega ih je 122 bilo ekstradjevičansko maslinovo ulje, 27 djevičanskih i četiri lampante.

- Dobro su izbalansirane voćnost, gorčina i pikantnost, možemo slobodno reći kako je ujednačena kvaliteta maslinova ulja – pohvalila je maslinare Zlatka Knezović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, voditeljica panela, odnosno uvježbane skupine ocjenjivača ulja, njegovih senzonskih kvaliteta.

Tako je podijeljeno 88 zlatnih kolajni, pa 29 srebrnih, jedna bronca i četiri diplome, dok su bila čak četiri viceprvaka s istim brojem bodova – 96, a pobjednici su imali 96,17 bodova.

Ulje od maslina s omiškoga groblja

S 94,21 bodom ocijenjeno je i ulje Krunoslava Banića, čime je zaslužio deseto mjesto. A ulje je dobiveno s maslina, petnaestak ih je, koje krase Vrisovce, gradsko groblje Omiš.

- Naš glavni grobar Kruno brine se o maslinama, obrezuje ih, gnoji, a moram priznati kako me je iznenadio s napravljenim uljem i dobrom kvalitetom - pohvalila je djelatnika Damira Tafra, voditeljica hortikulture u gradskom komunalnom poduzeću "Peovica".
 

27. travanj 2024 05:01