StoryEditorOCM

jeftin uvozTalijanska porezna policija zaplijenila više od 2000 tona lažnog maslinova ulja

Piše PSD.
3. veljače 2016. - 17:15
prr

Talijanska porezna policija zaplijenila je više od 2000 tona lažnog maslinova ulja u operaciji nazvanoj "Mamma mia", objavila je policija u srijedu.

Ulje je bilo deklarirano kao vrhunski proizvod talijanske kvalitete, a zapravo je spravljeno iz jeftinih ulja uvezenih iz Grčke i Španjolske, priopćila je Guardia di Finanza.

Policijski službenici proveli su racije u južnim pokrajinama Kalabrija i Apulija i otvorili istragu protiv osam osoba zbog malverzacija i lažne deklaracije u vrijednosti 13 milijuna eura.

Savez zemljoradnika Coldiretti pozdravlja policijsku akciju, ali upozorava na učestalost krivotvorenja prehrambenih proizvoda. Ističe da se uvezeno maslinovo ulje često miješa s domaćim kako bi se stvorio privid autohtonog talijanskog proizvoda.

Napose upozorava da bi prijedlog Europske unije o ukidanju carine za 70.000 tona maslinova ulja iz Tunisa mogao "dodatno potaknuti prijevare". Ukidanjem carina EU želi pomoći krhkom gospodarstvu sjevernoafričke države da se oporavi nakon prošlogodišnjih terorističkih napada.

(H)

26. travanj 2024 15:07