Počela berba!

Počela berba!

Počelo je! Jučer, 29. rujna. Nikad ranija berba maslina u Dalmaciji! I prva berba maslina u cijeloj Hrvatskoj! Prvi je počeo Lovre Bućan, agronom u penziji, znanstvenik sa splitskog Instituta za jadranske kulture, u svom masliniku u Mravincima. Stižu li to Dalmatinci Istrane? I prestižu!

- Berba maslina u Istri još nije počela. Neka, bravo Dalmatinci, bit će vrhunskoga ulja. Mala smo zemlja, Hrvatskoj treba vrhunskoga ulja, treba braniti imidž zemlje od najboljega ulja. Istarski maslinari susreli su se ove godine s milijun problema i u Istri još nitko nije krenuo u berbu - kazao mi je jučer Franko Raguž, kolumnist časopisa Maslina, vrhunski znalac maslinovog ulja iz Vodnjana.

Navukao Ličane i Slavonce

Uz lijep, sunčan, malo burni dan, na plus 21, dok su po Bačvicama, južnim plažama i valama skrivenima od bure ljudi još guštali u kupanju u moru, dok su po vinogradima u Svetoj Nedilji i Ivan Docu Zlatan Plenković i meštri iz PZ-a Svirče još usred berbe plavca malog, u Mravincima su berači maslina u kratkim rukavima.

Nikad se još nije dogodilo da se plavac i masline beru u isto vrijeme, da se ljudi u kratkim rukavima berući masline znoje, i da više gradele i vatra koja će u hladan zimski dan ogrijati berače nemaju smisla. Ali eto, došlo je i to.

I nije Lovre Bućan jučer sam otvorio kampanju berbe maslina. Bralo se, javili mi, jučer i u Vrisniku na Hvaru, brao je masline poznati tamošnji maslinar Jakša Grgičević.

- Nije meni ovo prvi put, svake godine ja otvaram berbu i uljara Simunić u Podstrani, otac i sin Damir i Marin, čekaju mene da otvore uljaru. I uvijek prerađujem kod njih. Lanjske, nevoljne godine, sam samo sedam dana odgodio berbu i u tih sedam dana mi je skoro sve masline oborilo na pod. Izgubio sam sigurno 250 litara ulja, u to malo dana nezasićene masne kiseline su u plodovima s 0,4 skočile na 1,6 (a ulje je jestivo do 2), a randman (postotak ulja u plodu) od 13 posto pretvorio se u ništa. Tuga! U sedam dana kompletna katastrofa - veli Lovre Bućan koji je 38 godina radio u Institutu za jadranske kulture kao stručnjak za karanfile i artičoke.

A godinu dana je bio i pomoćnik ministra Božidara Pankretića. Od svega ipak najdraže su mu masline i lov. Pa je i lovce Ličane i Slavonce nakačio na svoje vrhunsko maslinovo ulje. I lani se, veli, našao u velikoj neprilici jer vrhunskog maslinovog ulja nije bilo za prijatelje Ličane i Slavonce. A ljudi se baš navikli...

Generalna proba

Još prije dva dana Lovre me je nazvao i veli: “Meri, jel čuješ kako lipo klapaju?“ “Šta klapa?“, nisam mogla odgonetnuti zvuk iz mobitela. “Masline, beremo ovo za probu i čuješ kako lipo klapaju dok padaju. Vrime je za brat zapravo“, reče Lovre.

Na 8000 kvadrata Lovre Bućan u Mravincima ima 200 stabala maslina. Na djedovini. Oko 25 godina staro je njih 80-ak, a ostale broje 15. godinu.

Sorte su razne, puno je oblice, ali i levantinke - šoltanke (koju Lovre najviše voli jer je to puno dobra sorta, a i baba mu je Šoltanka), lastovke, talijanki,...

Vidim - sve rodilo super. Na oblicama plodovi baš veliki, potpuno zdravi. Njih beru prve. A berači su Lovrina sestra, rođaci, prijatelji, stalna svakogodišnja ekipa za masline.

- Oblice beremo prve, jer me strah bure da ih ne otrese sa stabla, one su teže i veće od talijanki i puno su rodile pa tuku plodovi jedni o druge i past će.

- Mnogi se tuže da im je oblica ove godine slabo rodila...

- Meni je rodila odlično, najbolje od svih sorti. I svim mojim susjedima po Mravincima, pogledajte okolo. A maslinik mi je u ekološkoj proizvodnji već treću godinu i ja ne upotrebljavam baš ništa kako bi ih štitio.

- Kako ste odlučili kad poći u berbu?

- Imam ja kolegicu doktoricu Mirellu Žanetić na Institutu, najvećega znalca maslinova ulja i ona mi je ka i svake godine pomogla. Ubra sam prije šest dana nekoliko kila maslina i odnio joj na Institut. Napravila je pokus i dobila da je u mojim maslinama 0,15 nezasićenih masnih kiselina, da je randman 11 posto, da su okus, miris i boja vrhunski, dakle, reklo bi se narodski, sve je jedan kroz jedan. I Mirella i ja smo zaključili da se nema šta čekat, krećem u berbu - veli Lovre Bućan.

Ne ponovila se 2014.

Kaže, u najboljim godinama po stablu ubere 35 do 40 kila plodova. Ove godine će biti 20 do 25 kila. I njemu je to, veli, dosta. Bilo je, kaže, nešto šteta od maslininog moljca, ali neka. Već godinama je njegov maslinik bez ikakvih pesticida.

- I masline su, vidite, zdrave 99,9 posto. Ima di koja patula, ali to je zanemarivo. Ovoliki randman, ovolike nezasićene masne kiseline, ovakav okus i boja, to su jedini parametri koji mene već godinama zanimaju. Za 20 dana bio bi randman sigurno veći, ali i kvaliteta ulja daleko lošija - veli Bućan.

Na odlasku nam veli, brat će se kod njega još tri, četiri dana, bit će oko tri i pol do četiri tone ploda, a iz uljare u Podstrani odnijet će 400 do 450 litara ulja.

Novog, zdravog, mirisnog mladog maslinovog ulja, kojega su nakon prljave, ružne, katastrofalne lanjske godine željni svi maslinari i svi koji spizu bez maslinovog ulja ne mogu zamisliti. Takvo ulje nisu okusili od preklani.

PIŠE Meri Šilović, glavna urednica Masline
Snimio Vojko Bašić/cropix

Naslovnica Novosti

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?





Pošalji Rezultati