StoryEditorOCM

pronađena u divljiniBakterija ubojica maslina stigla i do Korzike!

Piše PSD.
25. srpnja 2015. - 13:50
mirta

Velika je panika od jučer na Korzici. Xylella fastidiosa, bakterija ubojica, kojoj nema lijeka i koja je od 2013. pobila na stotine tisuća maslina u Italiji, stigla je i na tlo Francuske. Prvi slučaj Xylellle u Francuskoj otkriven je sredinom travnja na veletržnici Rungis u predgrađu Pariza, ali na sadnici kave uvezenoj iz Srednje Amerike. Zaražena ukrsna biljka je odmah izolirana.

Francuzi su uveli drastične restrikcije i kontrole sadnica, ali nije pomoglo. Ovog puta nije riječ ni o kakvoj uvezenoj sadnici nego o bakteriji ubojici otkrivenoj na - živici uz cestu, a ne u nasadima s uvezenim sadnicama.

Ovo je i prvi put u Europi da je Xylella fastidiosa pronađena u divljini, u prirodnom okolišu, što izaziva nove strahove.

Oko 20. srpnja uočeni su sumnjivi simptomi na živici, lišću ukrasne mirte (Polygala myrtifolia) uz cestu u komercijalnoj zoni općine Propriano na jugu otoka. Odneseni su na analizu i od jučer je vijest kao grom pogodila Korziku, čiji mediji su još donedavno upozoravali:

„Italija nije daleko, Xylella fastidiosa nam je pred vratima“. Već danas velikim naslovima upozoravaju: „Xylella se iskrcala na naš otok“.

Otkriće da je Xylella stigla na francuski otok maslina i vina digla je sve na noge maslinare, vinare, nadležne službe do samog vrha države. Stéphane Le Foll, francuski ministar poljoprivrede, hrane i šuma jučer je povrdio prvu pojavu Xylelle fastidiose u Francuskoj i naložio hitne mjere zaštite i istrage. Župan Korzike je naložio alarm i aktiviranje plana hitne intervencije.

Odmah jučer iščupane su sve zaražene biljke, krenulo je prepoznavanje i čupanje osjetljivih biljaka, ograničenja kretanja bilja, intenziviran je službeni nadzor, definirana zaražena zona, obavljena je dezinsekcija cijele zone, sve je ograđeno, napravljena tampon zona do zaraženog područja u radijusu od sto metara.

Proširenu dezinsekciju provodi Županijsko vijeće Corse-du-Sud. Za to se koristi deltametrin, koji, tvrde, nema u tim dozama nikakav učinak ni za ljude ni za životinje. Vrijeme disperzija u zraku je samo nekoliko minuta.

Krenula je i istraga koja bi trebala otkriti izvor zaraze opasnom bakterijom. Živica sa  ukrasnom mirtom je u Proprianu, prema prvim saznanjima, posađena još 2010. godine, dakle prije pet godina, kada se za bakteriju ubojicu na prostorima Europe još nije ni znalo.

Moguće je da su već tada stigle zaražene sadnice u kojima je bakterija ubojica prikriveno spavala sve ove godine. Naime, talijanski stručnjaci pretpostavljaju da je zaraza kojom je začeta velika maslinarska katastrofa u Pugliji 2013. započela naoko nevidljivo još prije 2010. godine.

Inače, Francuska se s posebnim oprezom bila posvetila odbrani od Xylelle fastidiose te je od proljeća 2014. provodila posebno jake mjere kontrole. Od 1. siječnja 2015. godine provedene su 362 inspekcije u lukama (brodovi, profesionalci, privatna vozila), 73 posjeta rasadnicima ili preprodavačima, više od 600 zdravstvenih provjera na mnogim biljkama, posebno na prilazima lukama, uzeto je i 124 uzorka biljaka od strane Regionalne Federacije obrane protiv štetočina (FREDON) za potrebe analize.

Svi uzorci, osim jednog uzetog u zadnje vrijeme sa živice u Proprianu, bili su negativni. Ubojica xylella fastidiosa se pojavila na mjestu gdje su je najmanje očekivali.  

PIŠE Meri Šilović, glavna urednica Masline

26. travanj 2024 01:00