StoryEditorOCM

pregledajte maslinikePSS upozorava: Pojavila se muha, a prijeti i svrdlaš!

Piše PSD.
4. srpnja 2015. - 01:47
Teo_muha2

Šibensko-kninska županija:

Pregledom maslika na kontrolnim punktovima uočene su štete od napada maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) i to prvenstveno na sortama sitnijeg ploda.

Napadnuti plodovi su otpali, ili crni vise u krošnji, a na njima se može uočiti veči broj crnih točkica.

Svrdlaš, pipa crvenkaste boje, veličine 5,5 do 6 milimetra vizualnim pregledom se teže uočava pa se preporuča u jutranjim satima vršiti otresanje grana na bijelu podlogu. Tjedni pregled maslinika preporuča se do faze okoštavanja.

Ukoliko je napad jak, veliki broj izbodenih plodova, za suzbijanje svrdlaša može se koristiti registrirani pripravak Rogor 40.

Pregledom lovki na kontrolnim punktovima bilježi se početak leta maslinine muhe (Bactrocera oleae).

Obzirom da se tijekom idućeg tjedna prema najavama Državnog hidrometorološkog zavoda očekuje toplinski val i tempetarure iznad 33 C koje ometaju razvoj muhe u narednom periodu se preporuča započeti s preventivnim mjerama zaštite metodom zatrovanih mamaca.

Metodom zatrovanih mamaca suzbijaju se odrasli oblici maslinine muhe, ženke, prije nego odlože jaje u plod.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.



Splitsko-dalmatinska županija:


Na području Splitsko-dalmatinske županije pojava i brojnost maslinine muhe (Bactrocera oleae) prati se u suradnji Savjetodavne službe, Zavoda za zaštitu bilja i Instituta za jadranske kulture.

Prema prikupljenim podacima sa terena, let maslinove muhe je započeo na svim lokalitetima na kojima se prati pojava i dinamika populacije (Gradac, Brela, Makarska, Omiš, Žrnovnica, Brač, Šolta, Vis, Hvar, Čiovo, Drvenik, Kaštela, Gustirna, Vrsine).

Vrijednosti ulova odraslih jedinki maslinine muhe na svim lokalitetima prelaze prag odluke, a ovisno o lokalitetu zabilježen je srednji intenzitet pojave na otocima i većem dijelu obale (5-10 jedinki tjedno), a na pojedinim žarištima s područja Kaštel Sućurca, Kaštel Starog i Kaštel Štafilića i vrlo jaki intezitet (50-100 jedinki tjedno).

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda naredni tjedan očekuju se temperature iznad 33°C, koje mogu ometati razvoj muhe, međutim ukoliko temperature ostanu do 33°C moguća je zaraza plodova te je potreban oprez i redovito pregledavanje maslinika.

Obzirom na visoku brojnost odraslih jedinki, može se očekivati izraženija pojava „patule“ na plodovima kao poslijedica prisustva maslinine muhe. Plodvi zaraženo gljivicom uzročnikom „patule“ također otpadaju i uzrokuju direktnu štetu.

Maslinarima i posjednicima maslinika preporučamo provođenje mjera suzbijanja odraslih jedinki maslinine muhe primjenom metode zatrovanih mamaca. Metodom zatrovanih mamaca suzbijamo odrasli oblik maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod.

Mamci se pripremaju na način da se u 10 l vode doda 1 dcl hidroliziranog proteina (Buminal) te 10-15 ml insekticida na osnovi dimetoata (Chromogor, Rogor 40, Perfethion, Calinogor).Tretira se jedna slabo rodna ili nerodna grana uz utrošak 1-2 dcl škropiva ili se mamak puni u prikladne lovke (boce s otvorima).

Tretiranje treba ponavljati svakih 10-12 dana te nadopunjavati ili mijenjati prema potrebi. Kao gotovi mamac koristi se Eco trap ili Sucess bait (spinosad sa atraktantom), koji su dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji.

Također upozoravamo maslinare da i dalje redovito pregledavaju maslinike na prisutnost maslinina svrdlaša (Rhynchites cribripennis), posebno su ugroženi maslinici na kamenitim terenima  i u blizini zapuštenih maslinika.  

Pregled se radi trešnjom grana u jutarnjim satima na bijelu podlogu te provjeravanjem ima li uboda i crnjenja maslina. Ovisno o intezitetu napada može se donijeti odluka o kemijskim mjerama suzbijanja štetnika, registriranim sredstvom Rogorom 40.

Silvija Marušić, dipl. ing. agr.



Dubrovačko-neretvanska županija:


Krajem lipnja na nekim lokalitetima uz more na području Dubrovačko-neretvanske županije (Molunat, Brsečine) zabilježen je intenzivan let maslinove muhe (Bactrocera oleae). Na ostalim lokalitetima registrirana brojnost bila je nešto manjeg intenziteta.

Pojačan let maslinove muhe, sasvim sigurno, posljedica je izrazito visokog zaraznog potencijala tijekom prošle godine i vrlo blage, na ovog štetnika, neučinkovite zime. Ukoliko bi vremenski uvjeti i dalje bili povoljni štete prouzročene napadom prve generacije maslinove muhe bile bi ogromne.

Međutim, s obzirom na vrlo visoke temperature ovih dana kao i meteorološku prognozu za predstojeći period koja predviđa dodatni porast temperatura, očekuje se nepovoljniji uvjeti za razvoj maslinove muhe odnosno nešto veći mortalitet ličinki početnog razvojnog stadija,  uobičajen za takve vremenske prilike.

Ipak, u cilju sprječavanja većih šteta preporuča se usmjerena zaštita na odrasle oblike maslinove muhe korištenjem metode zatrovanih mamaca. U tu svrhu mogu se koristiti Eco-trapovi vješanjem u krošnju masline prema preporuci proizvođača ili gotovi tvornički pripravak Success bait.

Zaštita se obavlja na način da se 1 lit ovog insekticida pomiješa s 20-25 litara vode što je dovoljno za 1 ha maslina  (oko 150-250 stabala). Po jednom stablu treba 1-2 dcl otopine. Ovakav način zaštite je dosta brz i učinkovit te se za jedan sat može zaštiti oko 300 stabala.

Sama tehnika prskanja je takva da se ručnom (ili leđnom) prskalicom tretira južni-jugoistočni dio krošnje ali da se prskalica prethodno namjesti na stvaranje što krupnijih kapi koje su kao takve poželjne u primjeni ove metode zaštite.

Pri izvedbi zaštite može se tretirati i drugo raslinje u masliniku ili na rubovima maslinika (primjerice, smokva, rogač, prirodna makija i sl.). Razmaci između prskanja trebali bi iznositi najviše 10-15 dana a u slučaju oborina zaštitu je potrebno napraviti odmah po prestanku oborina.

Cilj ovakvog načina zaštite je suzbiti odrasle muhe prije polaganja jajašaca u plod. Stoga je neophodno zaštitu početi obavljati na vrijeme i držati se spomenutih razmaka prskanja. Poželjno je da se u zaštitu uključi što više maslinara a najidealnije, na nekom ograničenom području zaštitu sprovoditi organizirano.

Umjesto Success baita može se koristiti i buminal uz dodatak insekticida na bazi djelatne tvari dimetoata (Rogor, Chromgor, Perfekthion, Calinogor) uz isti postupak. Kod metode zatrovanih mamaca moguća je primjena spomenutih pripravaka u improvizirane lovke tj. lovne posude (najčešće boce s otvorima).

I dalje je potrebno pratiti brojnost maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) prema ranije danoj preporuci. U slučaju intenzivnije pojave koristiti registrirana sredstva za suzbijanje na bazi djelatne tvari dimetoata.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača, najbolje u kasnim popodnevnim satima ili ranim jutarnjim. Podsjetnik na obvezno vođenje evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja i zbrinjavanje potrošene ambalaže na propisani način.

Antun Kotlar, dipl. ing. agr.

27. travanj 2024 06:09