StoryEditorOCM

inicijativa s korčuleLeo Žanetić: Zabranimo uvoz svih sadnica te voća i povrća iz zaraženih talijanskih regija

Piše PSD.
13. svibnja 2015. - 23:39
ksile

Budući da je bakterija Xylella fastidiosa velika prijetnja za gospodarstvo priobalne Hrvatske i otoka, zalažemo se za uvođenje preventivnih mjera zaštite, i to zabranu uvoza bilja, sadnog materijala, svježeg voća i povrća iz talijanskih regija Puglia, Basilicata, Campania i Molise. Uz pridržavanje naputaka Europske komisije, zabrana bi bila na snazi sve dok se ne utvrdi da je pronađen lijek ili otklonjena opasnost od širenja bakterije koja uništava stabla masline.

Inicijativa je to koju je pokrenula Regionalna organizacija ORaH-a za Dalmaciju, a njezin je idejni začetnik Leo Žanetić, i sam maslinar, te povjerenik ORaH-a za otok Korčulu.

U inicijativi se napominje kako je, otkako je prisustvo bakterije otkriveno na jugu Italije 2013. godine, po procjeni Europske agencije za sigurnost hrane, čak jedanaest milijuna stabala u izravnoj opasnosti od obolijevanja u spomenutim talijanskim regijama.

Početkom travnja Francuska je zabranila uvoz 102 biljne vrste iz tih regija, a koncem travnja Europska komisija objavila je izvanredne mjere u cilju sprečavanja daljnjeg širenja bakterije za koju nema lijeka.

Predstavljajući inicijativu, Leo Žanetić naglasio je kako smatra da je upravo Hrvatska, u kojoj se obrađuje šest milijuna stabala maslina, najugroženija od potencijalne zaraze bakterijom koja je podrijetlom iz Srednje Amerike, a ako je od tamo stigla u Italiju, valja očekivati da će se i ovdje raširiti.

Prije nekoliko dana predsjednica ORaH-a Mirela Holy uputila je Vladi zastupničko pitanje kako se namjerava riješiti ovaj problem, a u očekivanju očitovanja pokrenuta je inicijativa s već ponuđenim rješenjem koje ima potporu brojnih maslinarskih udruga i Zadružnog saveza Dalmacije.

- Očekujemo da to ozbiljno shvate jer bi širenje bakterije u Hrvatskoj, gdje srećom dosad još nije identificirana, uništilo gospodarstva malih ljudi na obali i otocima koji ionako teško preživljavaju – kaže Žanetić, podsjetivši kako su se u prošlosti ovakve katastrofe već događale zahvaljujući neznanju i lošoj skrbi državnih službi što je izazvalo masovno iseljavanje iz Hrvatske.

Dodao je i kako ne smatra da bi zabrana uvoza iz četiriju talijanskih regija trebala izazvati probleme u političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i Italije.

- Ako se na to odlučila Francuska, zašto bi to bio problem za nas? Radimo to samo da zaštitimo sebe – rekao je Žanetić, naglasivši kako se, s obzirom na štetu koju nam Xylella fastidiosa može nanijeti, o toj temi premalo razgovara.

M. ČOVIĆ

Mjere EU-a

Nakon sastanka stručnjaka 28 država članica u Bruxellesu koncem travnja, Europska unija donijela je dodatne mjere za suzbijanje širenja bolesti uzrokovane bakterijom Xylellom fastidiosom.

Te mjere su uništavanje svih zaraženih stabala te ostaloga bilja u radijusu od sto metara; postavljanje karantene na području Leccea gdje trenutačno istrebljenje bakterije nije moguće provesti; uništavanje zaraženih biljaka u zoni 20 kilometara od granice talijanskih pokrajina Brindisi i Taranto, te testiranje ostalih biljaka u radijusu od sto metara; strogi uvjeti uvoza i prijevoza unutar EU-a biljaka osjetljivih na bakteriju; zabrana uvoza sadnica kave iz Hondurasa i Kostarike; pojačan nadzor i pravodobno izvještavanje nadležnih službi o pojavama simptoma zaraze nakon čega slijedi službeno istraživanje i neposredno razgraničenje zaraženog područja.
 

26. travanj 2024 09:23