StoryEditorOCM

dani maslineDavorin Pamić: Sustavi koji se nisu sposobni sami prehraniti nemaju budućnost

Piše PSD.
17. travnja 2015. - 13:37
dani_masline10-170415

Na maloj svečanosti u Gradskoj loži u petak je zadarski župan otvorio 17. Dane masline, koju organizira Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije. Riječ o sad već tradicionalnoj manfestacija koja je nekad bila zamišljena kao smotra maslovih ulja, maslinara i uljara Zadarske županije, a koja je nakon prvih početaka prerasla granice zadarskog kraja.

Međutim, Dani masline 2015 bit će zabilježeni po jednom neslavnom rekordu: ocijenjen je svega 61 uzorak maslinovih ulja i to zbog svima znanih razloga. Naime, 2014. g. je zbog velikih napada maslinovih štetnika bila katastrofalno loša maslinarska godina, a mnogi maslinari nisu imali ni uroda ni ulja.

Zato je jedan od organizatora manifestacije Benito Pucar kazao kako će se ove godine manifestacija više posvetiti stručnom i savjetodavnom programu, pa je tako za petak popodne predviđen čitav niz stručnih predavanja eminnetnih maslinarskih stručnjaka.

Župan Zrilić na otvaranju nije propustio istači da je u ovoj županiji maslinama zasađeno oko 3.000 ha površine, da je samo u zadnjih desetak godina ovdje zasađeno oko 350.000 maslina uz pomoć lokalne samouprave, te da maslinici ove županije nose 14 posto ukupnih površina pod maslinama u RH.

Ovogodišnja priznanja Dana maslina uručena su Gordana Dragun, voditeljici Poljoprivredno-savjetodavne službe Zadarske županije, poznatom agronomu iz Šibenika Davorinu Pamiću koji je veći dio svog radnog vijeka proveo u maslinicima, a iz njih nije izišao ni sad kad je u mirovini, zatim PZ "Masline i vino", odnosno Radoslavu Bobanoviću, te poznatom radijskom novinaru Gordanu Kurtoviću.

U zahvali u ime svih nagrađenih agronom Pamić nije propustio podijeliti packe državnim institucijama zbog pogrešnog odnosa i prema poljoprivredi i prema maslinarstvu, naglasio je kako "sustavi i sistemi koji se nisu sami sposobni prehraniti nemaju budućnost", a maslinare je upozorio kako maslinicima prijeti velika opasnost od bakterije koja je već napala one u Italiji. Zatražio je od državnih institucija da hitno intervenira kako bi se naši maslinici zaštitili od ove razarajuće bolesti.

Na Narodnom trgu je u sklopu Dana maslina 2015. priređem i sajam poljoprivrednih proizvoda, a zanimljivo u cijeloj ponudi raznih delikatesa, suvenira i sl. nije bilo – maslinovih ulja. Baš je bila loša ta 2014.....

Svi viškovi uzoraka ulja sa 17. Dana masline bit će donirani Dječjem vrtiću za djecu s posebnim potrebama "Latica" u Zadru.

Proglašenje ovogodišnjih šampiona Dana masline bit u subotu od 18 sati u hotelu "Kolovare".

Mario Vuksan
Snimio: Luka Gerlanc/CROPIX

26. travanj 2024 13:05