StoryEditorOCM

uskrsna pričaNajveći maslinar među hrvatskim svećenicima posjeduje zadivljujuće remek-djelo, raspelo iz jednog komada masline

Piše PSD.
14. travnja 2017. - 17:41

Dolski župnik don Marijo Zelanović sa svojih 330 stabala maslina u poljima Norat i Sestrinska starina na otoku Hvaru svakako je najveći maslinar među svećenicima u Lijepoj našoj. 

Naravno, u tom vrlo zahtjevnom poslu pomažu mu crkovinari, župljani i prijatelji, u berbi ih zna biti i više od 120 u jednome danu. Naširoko je poznata njegova zainteresiranost za suvremeni način obrađivanja maslinika, isto tako pravodobno branje plodova, pa i preradu novim tehnologijama.

I zakonitosti čuvanja maslinova ulja dobro je savladao, a o flaširanju i etiketiranju nije potrebno ni govoriti, dok istodobno većina naših škojara još uvijek svoje ulje prodaje jeftino i u plastičnim kantama od 10, 15 ili 20 litara. 

Stoga zaista i ne čudi da je na brojnim manifestacijama maslinara i uljara višestruko nagrađivan za proizvodnju ekstra djevičanskog ekološkog maslinova ulja, a njegovo žuto-zeleno zlato brzo je pronašlo put do mnogih zemalja Europe i Amerike, pa čak i Australije. Ali još jedna posebnost postoji vezana uz Dol i župnika don Marija.

- Moju veliku ljubav prema tome svetom drvu prepoznao je i samouki kipar Miho Vodopić iz Kune na poluotoku Pelješcu, pa mi se obratio jednom prigodom kada sam predvodio koncelebriranu sv. misu povodom zavjetnog blagdana Gospe Delorite u tome mjestu (10. svibnja). Iskazao je zadovoljstvo mojom propovijedi i obećao mi jedinstven dar koji će napraviti on sam. I bio je čovjek od riječi, te mi je naredne 2003. podario Raspelo iz jednog komada masline, što teži barem 30 kilograma. Time me je doista usrećio, jer je zapravo na jedan simboličan način objedinio moju svećeničku i životnu opredijeljenost – pripovijeda don Marijo.

Umjetniku, iza kojeg je bogat opus, don Mario je prezahvalan, jer je riječ o vrlo vrijednom djelu. Mnogi su mu se gosti divili i fotografirali ga. 

Ipak, budući da je figura Krista bila na ravnoj plohi, nedavno je mještanin Mario Dužević, koji duži niz godina živi i radi u Njemačkoj, uz dozvolu Vodopića napravio križ za kip Krista.

Za sada je Raspelo smješteno u prostoriju koja će uskoro postati Muzej Župe sv. Mihovila arhanđela u Dolu. Na taj način će, ističe župnik Zelanović, taj unikatni eksponat biti još dostupniji oku velikog broja ljudi koji posjećuju ovo pitoreskno mjesto u srcu otoka Hvara. 

Mirko Crnčević

Svećenik sa srcem - k'o autobus

- Naš don Marijo je jednostavno dobar čovjek i svećenik - bez malicije, furbarije i falsitadi. Poznat je po svojoj uslužnosti i druželjubivosti, često automobilom prevozi ljude, pa je za njega karakateristična uzrečica 'Ima srce ko autobus'. Sklon je karitativnom radu i veliki domoljub, koji se istaknuo brigom za prognanike i izbjeglice tijekom Domovinskog rata. Strpljivi je ispovjednik, pravi Marijin štovatelj, neslužbeni duhovnik članova NK Hajduk... – veli don Josip Bepo Franulić, župnik Zastražišća i Poljica, ugledni znanstvenik, o svom kolegi i maslinaru.

26. travanj 2024 05:06