StoryEditorOCM

jelsa centar maslinarstvaBogatim programom i dodjelom priznanja svečano otvoren 19. Noćnjak

Piše PSD.
23. ožujka 2017. - 22:19
nocnjak_jelsa-230317.JPG

U svečanoj dvorani Obćinskog doma u Jelsi u četvrtak navečer upriličeno je otvaranje 19. međunarodne manifestacije maslinara i uljara 'Noćnjak 2017.', koju organizira Zadružni savez Dalmacije, a održava se do 26. ožujka pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, te predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. 

Pozdravne riječi nazočnima uputili su predsjednik ZSD Lordan Ljubenkov, općinski načelnik Nikša Peronja, pročelnik UO za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu SDŽ Anđelko Katavić, te ravnatelj Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek.

Govornici su istaknuli da su na ovogodišnju manifestaciju predana 394 uzorka što ulja, što proizvoda od maslina, i čak 100 pakovina, što je odlična najava za program koji slijedi, a uključuje i stručni skup o ljekovitom bilju. 

Maslinarstvo je grana poljoprivrede, ali i kultura života u našem priobalju i otocima, pa će tako i ostati osobito uz pomoć Županije, ali i donošenjem novih propisa (Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima…).

Tijekom programa kojeg je maestralno vodio novinar Joško Bonaći dodijeljena su i prigodna priznanja, a primili su ih sljedeći laureati: uzorni maslinari Ivo Lučić - kompozitor iz Poljica i Toma Lučić iz Svirača (priznanje ‘Joško Niskota’); Udruga maslinara ‘Sv. Špirijun’ i Općina Jelsa za doprinos razvoju maslinarstva (‘Zlatna amfora Noćnjaka’); novinar ‘Slobodne Dalmacije’ Mirko Crnčević za afirmaciju maslinarstva, uljarstva, zadrugarstva i ‘Noćnjaka’ (‘Zlatno pero Noćnjaka’); Juraj Rubin iz Zastražišća (međ. priznanje ‘Cavaliere Olio d’oliva’); Darko Smolić iz Pirovca za doprinos unapređenju uljarstva (priznanje ‘Branko Škarica’); te dr. sc. Tatjana Klepo iz Splita za doprinos unapređenju maslinarstva (priznanje ‘Pavle Bakarić’).

Detaljnije o nagrađenima možete pročitati OVDJE

Rijetko viđenu svečanost su svojim nastupima uveličali ženska klapa ‘Frecija’ i KUD Jelsa, ali i Damir Carić iz Staroga Grada - Farosa koji je recitirao pjesmu ‘Draula’ istaknute čakavske pjesnikinje Tatjane Radovanović, čime je evocirao uspomenu kada su Gdinjani 1942. na leđima iz uvale Torac u svoje mjesto iznijeli hidrauličnu presu za proizvodnju maslinovog ulja.

MASLINA

Program u petak

Petak na Noćnjaku započinje u 9 sati uvodnim izlaganjima u sklopu kojih će svoje prezentacije imati sponzori manifestacije, Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Hrvatska poštanska banka, nakon čega će se održati Znanstveno-stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu, uz predstavljanje projekta „Aristoil“ u dvorani "Lavanda" s početkom u 12 sati.

Nakon toga slijedi interesantan cjelodnevni znanstveno-stručni program u okviru:
- stručnog skupa o ljekovitom bilju,
- stručnog skupa Savjetodavne službe,
- okruglog stola o zadrugarstvu.  

Detaljan program Noćnjaka možete pogledati OVDJE

27. travanj 2024 04:23