StoryEditorOCM

zlatna oblicaAndro Grgičević šampion Jelse: Sa 150 stabala prosječno uberemo tri tone

Piše PSD.
12. veljače 2017. - 11:59
dani_maslinovog_ulja_jelsa-120217.JPG

Ugostitelj Andro Grgičević (59) iz Vrisnika ovogodišnji je šampion 2. manifestacije maslinara i uljara – Dani maslinovog ulja otoka Hvara 2017., što je u subotu održana u Svečanoj dvorani Obćinskog doma u Jelsi. 

Organizator ove sve popularnije manifestacije je Udruga maslinara "Sv. Špirijun", u suradnji s Općinom i TZO Jelsa, a kojoj su u prvom planu edukacija maslinara i zaštita izvornosti maslinovog ulja. 

Ocjenjivanje 44 pristigla uzorka obavio je stručni tim splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, a marljivim hvarskim maslinarima dodijeljene su još 4 zlatne medalje (Vlado Novak, Toma Lučić, OPG Đorđan Gurdulić i Nikola Tudor), po 10 srebrnih i brončanih medalja, te 4 diplome za ekstra djevičansko maslinovo ulje.

- Posljednja dva desetljeća sa svojom obitelji obrađujem oko 150 stabala maslina na kojima prosječno ubiremo oko 3 tone plodova, a na ovoj vrijednoj manifestaciji sudjelujem od njenog početka. I evo već u drugoj godini dobio sam zaista veliko priznanje za monosortno ulje od oblice. 

- Naravno da sam zbog toga presretan i da mi je ovo poticaj da i dalje dobro radimo da bismo zadržali kvalitetu ulja na ovom nivou – kazao je Grgičević, dodavši da sve ulje što ga ne potroši njegova obitelj plasira kroz ugostiteljstvo, pa će eto tako i njegovi gosti u nadolazećoj sezoni uživati u okusima najboljeg hvarskog žuto-zelenog zlata.

Inače, skup su prigodnim govorima pozdravili: Đorđan Gurdulić, predsjednik Udruge "Sv. Špirijun", Nikša Peronja, načelnik Općine Jelsa, mr. sc. Stanislav Štambuk iz Poljoprivredne savjetodavne službe i Želimir Bašić, predsjednik Skupštine ZSD, koji je pozvao sve nazočne da sudjeluju ili barem posjete predstojeću 29. međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara 'Noćnjak 2017.', što će se održati od 23. do 26. ožujka u Jelsi (hotel "Hvar").

Organizatori su, uz maestralno vođenje manifestacije (Vlatka Buj) i stručni doprinos Renata Stipišića, višeg predavača s Kemijskog tehnološkog fakulteta u Splitu za sve nazočne priredili odličan glazbeno-poetski program (međunarodno afirmirani bariton Dario Belić, članovi KUD-a Jelsa i muška klapa "Veli Kamik"). 

Prezentaciju postupka ocjenjivanja i 'malu školu kušanja maslinova ulja' priredila je dr. sc. Mirella Žanetić, a ovogodišnja novina je da su predstavnici uljara u kojima su u posljednje dvije godine proizvedena šampionska ulja dobili zaslužene pehare ("Božić" iz Svirača i "Radojković" iz Bogomolja). 

Manifestaciju je pratio veći broj novinara, a sve skupa se sukladno tradiciji završilo zajedničkom večerom u restoranu "Murvica" za natjecatelje, goste i uzvanike, uz neizostavni harmonikaški nastup Mihe Marušića iz Brusja na otoku Hvaru.

Mirko Crnčević

26. travanj 2024 13:14