StoryEditorOCM

uvođenje redaMaslinari traže osnivanje uprave pri Ministarstvu: Kako strano ulje može koštati 29 kuna?!

Piše PSD.
20. siječnja 2017. - 16:20
DSC_3955.JPG

Maslinari traže osnivanje uprave za maslinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede te savjeta za maslinarstvo koji bi bio stručno tijelo sastavljeno isključivo od maslinara koje bi savjetovalo tu upravu.

Maslina je sigurno po prostoru koji zauzima najjača voćka u državi, a po brojnosti stabala druga je voćka u Hrvatskoj. 

Puno je maslina posađeno posljednjih 15-ak godina, puno ih je starih, od davnih vremena, puno je uljara izgrađeno i otvoreno, hrvatska ulja su po svijetu već prepoznata kao posebna i izvanredna, čak četiri hrvatska maslinova ulja dobila su zaštitu izvornosti na razini EU-a i sektor je već postao toliko velik da traži uređenje, čulo se u uvodnom dijelu sastanka u Kaštel Sućurcu, na kojemu su se okupili maslinari i čelnici maslinarskih udruga i zadruga iz cijele Dalmacije. 

Pozvani su bili i Istrani, ali su se ispričali zbog neodgodivih poslova ovih dana. 

U konobi Ivana Kovača Matele, vinara i maslinara, sastali su se Milan Amižić, predsjednik Udruge maslinara "Oblica" iz Žrnovnice, dr. Ivica Ljubenkov i Jakov Vukšić iz Zajednice maslinara i uljara Hrvatske, Jakša Najev i Svetin Palada iz PZ Marina, Ivica Stančić iz bračke PZ Selčanka, poznati korčulanski maslinar Fanito Žuvela, Rade Bobanović iz čuvene PZ Masline i Vino iz Ravnih kotara te čelnici Udruge dalmatinskih uljara Drago Laća i Damir Buntić iz skradinskog i šibenskog kraja.

Maslinari su se okupili potaknuti sastankom s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem na početku njegova mandata kako bi se pripremili za novi sastanak s njim najavljen do kraja ovog mjeseca.

- Usprkos našim brojnim traženjima, nikad nas bivši ministar poljoprivrede Jakovina u cijelom svom mandatu nije primio na razgovor, a novi ministar poljoprivrede Tolušić je sam, odmah nakon dolaska na ministarsko mjesto, pozvao maslinare na sastanak - isticali su s dosta optimizma svi sudionici sastanka.

- Nitko ne poznaje maslinarstvo i uljarstvo, njegove probleme i potencijale bolje od nas koji proizvodimo, prerađujemo, otkupljujemo i prodajemo domaće maslinovo ulje. Okupili smo se kako bismo artikulirali stavove i definirali suradnju s Ministarstvom poljoprivrede i drugim državnim tijelima i institucijama s ciljem učinkovitog upravljanja sektorom kako bi se osigurao razvoj maslinarstva i uljarstva u Republici Hrvatskoj i svih njegovih sastavnica: od uzgoja i prerade maslina do otkupa i prodaje domaćeg maslinova ulja, odnosno stolnih maslina - kazao je Jakša Najev.

Naglašeno je da je izuzetno važno uspostaviti na razini države uređen maslinarski sustav, koji će funkcionirati u svakom svom dijelu, ali, što je najvažnije, neće demotivirati malog maslinara da se bavi svojim maslinama, nego će ga motivirati da ih ne zapusti. Cilj je nastaviti proizvodnju maslina i maslinova ulja jer ona je početak svega.

- Krajnje je vrijeme da uspostavimo sustav i unutar tog sustava da bude nagrađivan svaki onaj koji posluje po njegovim načelima - istaknuo je Korčulanin Fanito Žuvela.

Rade Bobanović, suvlasnik najvećeg ekološkog maslinika u Hrvatskoj, onog PZ MasVin u Ravnim kotarima, rezolutan je: 

Treba nam uprava za maslinarstvo, sektor je toliki da zaslužuje svoju upravu. Mi smo svaki pojedinačno u tržišnoj utrci, ali smo sad zajedno već toliki da smo skupa u trci izlaska na tržište hrvatskog ulja. Postojeća regulativa već je uređena, ali je nedostatna. Ima li Hrvatska šest, šest i pol ili deset milijuna stabala maslina, nitko točno u državi ne zna! Ima li Hrvatska šest ili četiri milijuna litara svog maslinova ulja od svoje proizvodnje? To moramo definirati. 

Kako? Tako da izrijekom definiramo tko to u Hrvatskoj ima svoju proizvodnju svog ulja sa svojih maslina. Tko proizvodi za kooperaciju i koliko. Sve to treba napraviti tako da nikako, ni pod koju cijenu ne demotiviramo malog maslinara da se bavi svojim maslinama.

Bobanović je naglasio još jedan problem: 

"Na našem tržištu je puno i uvoznih maslinovih ulja. Ali situacija nije normalna: ako je kemijska i organoleptička analiza obvezna za moje ulje kako bih ga morao prodavati, onda neka je kemijska i organoleptička analiza obvezna i za uvozna strana ulja koja se kod nas prodaju uz bok mojima.

Puno je problema i specifičnosti i sigurno je da moramo stvoriti svoje tijelo pri Ministarstvu i da ono mora prepoznati dobro i loše u svemu. 

I svakako moramo tu regulativu napraviti shodno našim specifičnostima, našoj proizvodnji u kršu i kamenu, gdje je jedna maslina ovdje, druga ondje, treća na trećem mjestu, jer je na ovakvom prostoru takvo maslinarstvo oduvijek i bilo jedino moguće, dakle donijeti takvu regulativu koja nije jednaka zemljama koje imaju plantažne nasade maslina - Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, jer mi takve nasade uglavnom nemamo. 

I nekako urediti činjenicu da ta njihova ekstra djevičanska ulja iz tih superintenzivnih nasada nisu po kvaliteti i vrijednosti ni blizu našim ekstra ekstra djevičanskim uljima kakva se ovih dana mogu kušati na maslinarskim natjecanjima u Vodicama, u Vodnjanu, na Noćnjaku... 

Mi ne možemo biti u kriminalnoj radnji s maslinovim uljem. Vi javljate Agenciji da ste toliko i toliko proizveli, a iz toga Agencija prosljeđuje podatke dalje. Maslina je kao i loza, zna se koliko može dati. Jedna loza, jedan panj daje jedan kilogram grožđa, a kilo grožđa je po litre vina. Jedna maslina dat će 30, 40 kila maslina, ovisi o starosti i godini, i to se preračuna koliko je ulja i to je to. Ali mi usprkos tome danas ne znamo koliko imamo maslina, pa ni ulja... - otvorio je dušu Bobanović.

- Prvi je zadatak Ministarstva da ispita kolike i kakve poticaje dobivaju od svojih država maslinari iz ostalih maslinarskih europskih država iz kojih Hrvatska uvozi maslinova ulja. Je li poticaje po stablu ili po kilu ulja ili po kilu proizvedenih maslina, dakle ispitati pa se tome prilagoditi. I tome prilagoditi domaću, hrvatsku regulativu kako bi se naše maslinare i hrvatska maslinova ulja dovelo u ravnopravan položaj s njihovim europskim kolegama i maslinovim uljima - naglasio je dr. sc. Ivica Ljubenkov.

- Proizvodni troškovi svakog našeg težaka po litri ulja su sigurno najmanje 59 ili 60 kuna. Kako to njihovo ulje može koštati 29 kuna?! Sadašnji sustav ne funkcionira, ukinuti su kod nas svi poticaji u maslinarstvu, a naši susjedi iz EU-a, koji prodaju svoje ulje i kod nas, sigurno ih imaju u nekom obliku, što nas stavlja u neravnopravan položaj u našoj vlastitoj državi - čulo se od ostalih sudionika.

Zaključeno je da će se na sastanku s ministrom tražiti osnivanje uprave za maslinarstvo pri Ministarstvu te savjeta za maslinarstvo, u kojemu će biti samo maslinari. Savjet bi bio stručno tijelo toj upravi i savjetovao bi je o aktualnim potrebama i problemima u maslinarstvu. 

U savjetu, koji bi imao predsjednika, trebali bi biti predstavnici maslinara svake od hrvatskih maslinarskih županija kao dopredsjednici, koji bi se rotirali svaku godinu dana na mjestu predsjednika.

Meri Šilović

27. travanj 2024 01:37