StoryEditorOCM

23. do 26. ožujkaNoćnjak 2017. održat će se u Jelsi: pozornost će biti usmjerena na edukaciju potrošača, ekološki uzgoj i zaštitu izvornosti hvarskog ulja

Piše PSD.
22. prosinca 2016. - 22:36
nocnjak_bol9-180316.JPG

Sljedeća, 19. međunarodna manifestacija maslinara i uljara - 'Noćnjak 2017.' (23. do 26. ožujka) održati će se u hotelu 'Hvar' d.o.o. u Jelsi.  

Riječ je o međunarodnom susretu s oko 1500 sudionika, što eto dolaze na otok Hvar gdje se nalazi veliki broj uljara i maslinara koji su stasali zajedno s ovom najstarijom manifestacijom maslinara i uljara za koju su mnogi suglasni da je i najznačajnija u Hrvatskoj. 

Bit će to dobra prigoda za predstavljanje tvrtki, prezentaciju proizvoda, pa i kušanje maslinovih ulja. Naravno, ocjenjivat će se kvalitetu i izgled maslinovih ulja (pakovine i otvorena maslinova ulja), te upriličiti burzu ne samo ulja, nego isto tako proizvoda od maslina i od ljekovitog bilja. 

Uz maslinare i uljare te, posebno domaćine, tu će biti prisutni i brojni mediji, tvrtke, političari, znanstvenici. 

Gosti u sklopu studijskog obilaska posjetit će interesantne maslinarske i turističke lokalitete područja na koje dolaze pa je to odlična šansa za promociju domaćina u vansezonskom vremenu. 

Sve ovo je najavljeno na sastanku organizatora ovog susreta, Zadružnog saveza Dalmacije (ZSD) i značajnijih proizvođača maslinovog ulja, te maslinarskih udruga otoka Hvara. Rečeno je i to da ovaj hvarski 'Noćnjak' ima sve uvjete da bude najbolji od svih do sada.

Hvarskom ulju oznaka zaštićene izvornosti 

Takva procjena temelji se na činjenici što je otok pun doista odličnih ekstra djevičanskih ulja. Zaključak je kako će ovaj skup maslinara i uljara biti mjesto početka pokretanja postupka za dobivanje oznake zaštićene izvornosti hvarskog ulja. 

Na sastanku se govorilo i o tome da će u programu pozornost biti usmjerena ka ekološkom maslinarstvu, zaštiti maslina i zajedničkim projektima svih aktera edukacije potrošača na nacionalnoj razini. 

- Maslinovo ulje Hrvatske treba što je moguće bolju kvalitetu jer ne možemo konkurirati plantažnim strojnim pogonima jedne Španjolske, ali zato možemo imati vrhunska jedinstvena ulja koja prati priča o proizvodnji i porijeklu. 

- Taj cilj svakako ide uz ekološku proizvodnju. Da bismo opravdali veću cijenu naših ulja, trebamo provoditi edukaciju potrošača što je to zdravo maslinovo ulje i kako ga se može lako prepoznati. 

- Nakon što su potrošači edukacijom spoznali da postoji bolje, zdravije ulje, tek nešto skuplje od užeglog, često čujemo sada da je ekstra djevičansko 'ono gorko ulje', što nije istina. Ulje, kao i vino, ima cijelu lepezu okusa na koju uljar može utjecati kroz mnoge faktore u proizvodnji. 

- Ekstradjevičansko ulje, posebno ono s većim udjelom sorte oblica, je u pravilu blagog okusa, a zanimljivo je da Hrvatska ima 20 posto manju potrošnju nego što sama proizvede ulja - istaknuo je Lordan Ljubenkov, predsjednik ZSD-a.

Za sada postoji najava dolaska oko 150 inozemnih sudionika na 'Noćnjak', a otok Hvar, osobito Jelsa i grad Hvar, će ih zasigurno dočekati svojom već poznatom gostoljubivošću i ljepotama o kojima se piše na svjetskoj razini. Neka ovaj škoj bude (pre)poznatljiv i po svojim uljima jednake kvalitete.

Mirko Crnčević

Rokovi i lokacije za dostavu uzoraka

Uzorci maslinovog ulja i proizvoda od masline za ocjenjivanje i natjecanje na 'Noćnjaku 2017.' zaprimat će se u Splitu (osobno ili poštom) od 2. siječnja do 3. veljače u ZSD-u, ul. Kamila Tončića 4/I (od 7 do 15 sati), te u Zadru (uzorke donijeti osobno) dana 3. veljače na Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi 'Stanko Ožanić', ul. Dr. F. Tuđmana 24/h (od 9 do 14 sati). 

Propozicije i prijava za ocjenjivanje maslinovih ulja i proizvoda od maslina mogu se preuzeti na web stranici www.zsd.hr.

26. travanj 2024 18:55