StoryEditorOCM

pobjeda štetnikaVećina bračkih maslinara nastojat će ovu godinu što prije zaboraviti

Piše PSD.
2. prosinca 2016. - 13:41
ma

Na Braču se berba maslina primakla svom završetku. Pogoni uljara već danima rade osjetno smanjenim intenzitetom.

Ovogodišnji urod bio je upola lošiji od lanjskoga, a ako se zna da je lanjska godina po rodnosti te uljarice bila samo prosječna, onda je posve jasno kako će ovu godinu brački maslinari pamtiti kao lošu i nastojat će je što prije zaboraviti. 

Tako se primjerice vašem novinaru jedan poznati supetarski maslinar požalio kako je lani ubrao 17 tona maslina, a ove godine svega dvije tone. Takvih i sličnih primjera ima dosta.

Ono što je bilo dobro jest da je randman ulja bio osjetno bolji od lanjskoga. Tako su barem djelomično ublažene posljedice lošeg uroda. Napadi paunovog oka i maslinove mušice učinili su svoje. Na njihovom udaru posebice je bila sorta oblica, a ona je na Braču dominantna.

Na istočnom dijelu Brača ubrano je, kazao je direktor Poljoprivredne zadruge u Selcima Ivica Stančić, oko 550 tona maslinovog ploda, a to čini tek polovicu prošlogodišnjeg uroda. Istodobno je otkupljeno 5 tona maslinovog ulja po cijeni od 52 kune za jedan kilogram.

Što se tiče prerade, još uvijek pojedini brački maslinari dio svojih maslina ili pak svekoliki urod, neko vrijeme drže u vodi ili moru prije nego ga odnesu na preradu. 

Razlog je u tome, pojasnili su, što njihovi kupci traže upravo takvo ulje jer stajanjem u vodi izgubi gorčinu, ali stručnjaci tvrde i kvalitetu.

I još nešto. Na Braču se sve više napušta klasično ručno branje. Sve više se, naime, koriste ručni češljevi s mrežama na tlu na koje pada plod, ali i češljevi te tresači koje pokreće motor ili akumulator. Kažu da se dnevno s pneumatskim češljevima može ubrati 10 puta više maslina nego ručno.

IVICA RADIĆ

23. travanj 2024 08:02