Na osnovi moga istraživanja tijekom dvije godine 2006. i 2007., došao sam do rezultata kada brati lećino i kad je optimalna količina ulja i kakvoća ploda.
Istraživana je sorta lećino u dva klimatski različita uzgojna područja. Istraživanja su obavljena na dvjema lokacijama.
Prva lokacija nalazi se na proizvodnom nasadu Červar pokraj Poreča u vlasništvu "Agrolagune", a druga lokacija nalazi se na istočnom dijelu blizu grada Hvara, na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.
Pokus je bio postavljen po potpuno slučajnom odabiru, a u pokusu je bilo po pet stabala iz svakog uzgojnog područja ujednačene razvijenosti, agrotehnike i starosti.
Berba je obavljana u razmacima petnaest dana, počevši od 20. kolovoza do 15. studenoga svake godine, što je ukupno bilo sedam berbi godišnje.
CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU MASLINE OD RUJNA
StoryEditorOCM
zanimljivo istraživanjeStanislav Štambuk: Lećino u Dalmaciji treba brati ranije!
28. rujna 2016. - 11:56