StoryEditorOCM

dobitna formulaRade Vukša: Moja freza kosi i ore u isto vrime!

Piše PSD.
1. srpnja 2016. - 13:23
rade_vuksa21-200616.JPG

Rade Vukša (60) iz Šibenika već nekoliko godina ima formulu kako da u vrijeme najjačeg rasta trave u polju cijelo ljeto provodi na kupanju umjesto da s trimerom svakih petnaest dana zalazi u maslinik ili vinograd. 

Takvoj opuštenosti razlog je naoko jednostavna prilagodba motokultivatora "benassi-agria" koji u isto vrijeme kosi travu i ore, s time da su moguće i kombinacije košnje ili frezanja s dva para alatki u isto vrijeme.

Ovaj inovator iz Šibenika, nedavno umirovljeni radnik TLM-a, jedan je od prvih ovdašnjih informatičara-programera, za što se obrazovao u Zadru nakon završene srednje škole, ali se, spletom okolnosti, tim zanimanjem nikada nije bavio, već je radni vijek proveo kao radnik u valjaonici aluminija. 

No, svakako je ispunio dvostruki radni staž, jer u slobodno vrijeme nije izlazio iz radionice obiteljske kuće u Crnici ili iz vinograda i maslinika.

Upravo ga obrazovanje za programera, govori, već odavno navodi da prepravlja i unaprjeđuje postojeće strojeve i naprave. Jedan je od onih vještih ruku koji se "razumiju u svašta“, tako da je prilagodbu kopačice izveo sam, bez ičije pomoći.

- Najveći problem su nam vrijeme i novac, jel' tako? - objašnjava Vukša.

- Nemamo ni jednog ni drugog na bacanje, nastavlja, a ako ne racionaliziramo postupke, kako očekivati prihvatljivu zaradu s nevelikih parcela?

Sam je obrađivao veliki vinograd od 2,5 tisuća loza dok si nije odlučio olakšati napor tako da u jednom koraku obavi dvije mukotrpne operacije - košnju trave i frezanje. 

Tako je od običnog motokultivatora serijske proizvodnje, kombinirajući dijelove od drugog, dobio funkcionalan stroj kojim štedi vrijeme, trud i novac, govori i podvlači kako mu je u tome sigurno pomoglo obrazovanje za programera kojima je posao tražiti prečace za određene radne operacije, te su prinuđeni razmišljati drugačije.

- Uobičajeni način je da dan prije oranja pokosite travu trimerom i nema onoga tko tako ne radi. To je težak posao, a već drugi dan, bez poštenog odmora, slijedi jednako naporno frezanje i tako do unedogled, u ciklusima koje traži obrada zemlje - govori Vukša i dodaje da se preporodio otkako koristi prepravljeni motokultivator kojemu je na mjesto pogonskih kotača stavio kosilice, a straga, na izvodu osovine, montirao noževe kopačice.

Na komadu zemlje u Gračacu, gdje žive ženini roditelji kojima priskače u pomoć, pokazuje nam na djelu što radi njegov prepravljeni četverotaktni "benassi-agria": tamo gdje je trava narasla čovjeku do ramena, nakon njegova prolaska ostaje uredno raskopana brazda, bez ijedne travke.

- Kada obradim zemlju na ovaj način u svibnju i lipnju, ne trebam se više vraćati sve do listopada i to je moja formula za bezbrižno kupanje cijelog ljeta, umjesto da dvaput mjesečno trimam ono što naraste u međuvremenu - smije se Vukša.

Pokošenu travu, naime, noževi kopačice iščupaju iz korijena i narast će tek za nekoliko mjeseci. A tada, ili u proljeće, kada je trava još uvijek niska, ako se želi takav plodored, na kopačicu je moguće prikvačiti i jednostavnu sadilicu za kapulicu također njegove proizvodnje, tako da se u isto vrijeme i samo s jednim utroškom goriva ugodno obave tri posla.

Svi koji su probali posaditi dva kilograma sjemenske kapulice uobičajenim načinom znaju dobro koliko dana im treba da im se leđa odmore od saginjanja i "bocanja", znaju o čemu to govori Rade Vukša, zaljubljenik u poljoprivredu i obradu zemlje isključivo prirodnim sredstvima.

Grozi se i na samu pomisao da bi travu polijevao otrovima da je suzbije, te je ovu inovaciju razvio i zbog tih pobuda.

Napominje, međutim, da naoko jednostavno skidanje pogonskih kotača motokultivatora i njihova zamjena kosilicama traži preslagivanje pogonskih zupčanika i redukcije, jer je najvažnije uskladiti okretaje jednog i drugog alata.

U obzir za prepravak dolaze jedino kopačice s dvostrukim pogonom i sada, kada se skrasio u mirovini, želi kapitalizirati svoju inovaciju, kao stvorenu za manja poljoprivredna gospodarstva kakvih je većina u Dalmaciji. Već je u kontaktima s nekim proizvođačima poljoprivrednih strojeva i očekuje dobar ishod, to više što ovakvog stroja, koliko je poznato, nema na tržištu.

Branimir PERIŠA

Pomični alati na modelarskom stalku

Rade Vukša stalno razmišlja kako što unaprijediti i racionalizirati, pa je tako nastao i njegov stalak za modelarske alate: bušilicu, brusilicu i kutnu brusilicu, koje su na njemu pričvršćene kao na vrhovima trokuta iznad radne plohe i u svakom ih je trenutku lako izmjenjivati u uporabi.

- Kako se i sam bavim modelarstvom i rezbarenjem, naišao sam na problem jer alate u pravilu odložimo posvuda okolo tako da ih poslije treba tražiti. Ovako su na okupu, funkcionalno povezani na stalku, a svaki je alat na nosaču s pomičnim zglobom koji omogućuje da ih lako i brzo izmjenjujemo u radu - objašnjava Vukša.

Budući da i tu inovaciju namjerava patentirati, najvažnije je dijelove stalka za snimanje prekrio papirom.

26. travanj 2024 08:17