StoryEditorOCM

baška vodaOdržan drugi Susret maslinara Podbiokovlja i Zabiokovlja

Piše PSD.
27. travnja 2016. - 12:13
DSC02763
Već drugu godinu zaredom u organizaciji Udruge maslinara Balabra, LAG-a Adrion i Savjetodavne službe, u Baškoj Vodi u, subotu 23. travnja, upriličen je drugi Susret maslinara Podbiokovlja i Zabiokovlja.

Manifestacija je počela u Omladinskom domu, gdje se okupilo stotinjak maslinara iz općina Baška Voda, Brela, Makarska, Tučepi, Podgore, Zadvarja, Šestanovca, Omiša i Imotskog. Posebni gosti bili su predstavnici Maslinarske udruge Paićuša iz Piska.

Prvi, stručni dio programa bio je rezerviran za predavanja koja su održali viša stručna savjetnica Lea Puharić Visković, s temom o uzgoju smilja u masliniku i viši stručni savjetnik Bernard Bokšić s temama o gnojidbi i prihrani masline, te o formiranju kotlaste krošnje masline. Odgovaralo se i na aktualna pitanja vezana za gnojidbu i zaštitu maslina.

Drugi dio programa održan je u masliniku, gdje je praktično demonstrirana rezidba masline na rod i cijepljenje maslina.

Cijelo vrijeme trajanja susreta maslinara nekoliko OPG-a je posjetiteljima nudilo svoje proizvode, pa se je tu moglo kupiti sortnog maslinovog ulja, biokovskog meda i kozmetičkih proizvoda na osnovi maslinovog ulja. Udruga maslinara Paićuša iz Piska ponudila je na kušanje svoja maslinova ulja.

Poslužen je ručak za sve goste i posjetitelje, a cijelu manifestaciju pratili su lokalni glazbenici i klapa Basca iz Baške Vode. Iz ugodnog druženja dalo se vidjeti da su masline i maslinovo ulje duboko usađeni u život kako Podbiokovskih, tako i Zabiokovskih maslinara.

Bernard Bokšić, dipl. ing. agr.
PSS, splitsko-dalmatinska županija

26. travanj 2024 15:53