StoryEditorOCM

važna pobjeda ZelenihEuropski parlament glasovao protiv korištenja glifosata za gotovo sve svrhe

Piše PSD.
14. travnja 2016. - 10:03
glif
Izglasavanjem amandmana protiv korištenja glifosata za gotovo sve svrhe zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu uvažili mišljenje velikog broja građana Europske unije o zabrani daljnje upotrebe herbicida glifosata kao sredstva koje služi suzbijanju korova u poljoprivrednoj proizvodnji, vrtlarstvu i šumarstvu.

Iako nije obvezujući, ovaj jasno izraženi stav zastupnika jasna je poruka Europskoj komisiji, ali i državama članicama EU-a, za donošenje konačne odluke o daljnjoj upotrebi glifosata.

- Iako se ovako izglasanom rezolucijom umjesto potpune zabrane, predlaže autorizacija glifosata na sedam godina, postignuta je važna pobjeda Zelenih jer su prihvaćeni amandmani kojima smo tražili zabranu korištenja glifosata za puno specifičnih slučajeva, kao što su zabrana korištenja glifosata za neprofesionalnu uporabu te korištenje glifosata u blizini javnih parkova, igrališta i vrtova. Ovi uvjeti će praktično onemogućiti ili otežati postupak autorizacije. Budući je Francuska već donijela odluku o zabrani glifosata, očekujem da će i druge zemlje postupiti isto, uključujući Hrvatsku i naše resorno ministarstvo – priopćio je eurzastupnik Davor Škrlec.
19. travanj 2024 00:39