Svjetsko prvenstvo u Postirima: jedanaest reprezentacija natječe se u branju maslina

Svjetsko prvenstvo u Postirima: jedanaest reprezentacija natječe se u branju maslina

Drugo svjetsko prvenstvo u branju maslina održat će se od danas do subote u Postirima, bračkom poljodjelskom središtu, a sudjelovat će 11 reprezentacija.

Svoj dolazak najavile su reprezentacije Mađarske, Crne Gore, Slovenije, BiH, Nizozemske, Španjolske, Francuske, Velike Britanije, Švedske, SAD i Hrvatske.

- Među sudionicima prednjače mediteranske zemlje s tradicijom u proizvodnji maslinova ulja, ali i one zemlje koje nemaju niti jedno stablo maslina, ali zato imaju poveznicu s maslinama i maslinovim uljem - kazala je Ljerka Vlahović, upraviteljica Poljoprivredne zadruge koja je zajedno s općinom Postira i njezinom Turističkom zajednicom organizator ove manifestacije.

Naslov prvaka brani Hrvatska, a boje Hrvatske branit će i ove godine kombinacija berača iz Postira i Dola, ali u izmijenjenom sastavu. Bit će tu Jakša Gospodnetić i Jelena Arnerić iz Dola te Mladen Matulić i Martina Lazaneo iz Postira.

Svaku reprezentaciju čine četiri berača, dva muškarca i dvije žene. Svi oni odmjerit će vještinu i spretnost branja maslina "na sakete", odnosno u tradicionalnom ručnom branju. Zbog lošeg uroda ove se godine odustalo od branja s tresačima, odnosno grabljicama, dakle, na suvremeni način uz pomoć tehnike. Konačni pobjednik bit će ona reprezentacija čija količina ubranih maslina bude najteža na vagi.

Naslovnica Maslinarstvo

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati