Dr. Ivica Vlatković iznosi spoznaje o cijepljenju maslina: Proljeće ili jesen? Evo što kaže moje iskustvo

Dr. Ivica Vlatković iznosi spoznaje o cijepljenju maslina: Proljeće ili jesen? Evo što kaže moje iskustvo

Ovog sam ljeta svaki mjesec vršio nacjepljivanje da vidim koliko će biti uspješno, jer mojim maslinama nije nedostojala vlaga. Nacjepljivao sam isključivo one koje se nisu primile u proljeće.

Još prošlog ljeta vidio sam da je presudno zalijevanje i da se tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja može vršiti cijepljenje, a vlaga je presudna da bude uspješno.

Mislim da se na području naših otoka i uz samu obalu može uspješno cijepiti baš u jesen iz više razloga. Prvi je svakako više vlage u tlu zbog jesenskih kiša, a time i mogućnost većeg uspjeha. Druga je po meni što su plemke od vodopija porezanih u jesen jako prijemčive i moje iskustvo je upravo s njima dobro. Dobar razlog za to je što im pupovi „čiče“ stoje i tinjaju do proljeća, a onda krenu.

Cijepljenje u proljeće naizgled ima više šansi da se primi plemka, jer predstoji toplije vrijeme. Međutim često pupovi krenu dok se kora još ne odvaja dobro, pa su izloženi stresu u samom početku. To se posebno događa ukoliko se ne zalijeva nacijepljena maslina, a izostanu kiše.

Ove jesenske plemke imati će manje stresa do nižih temperatura, a one će daleko manje djelovati u uvjetima otoka i samog priobalja.

Zato mislim da dalmatinsko zaleđe i veći dio Istre koji nije uz more cijepljenja treba bazirati u proljeće, a sve masline uz more i na otocima više cijepiti u jesen tj. ponavljati tamo gdje se nisu primile u proljeće.

Maslina može čekati, jer njeno vrijeme sporo teče i traje dugo, a mi maslinari ne, jer je naše ograničeno.

Naslovnica Maslinarstvo