Najveći maslinar među svećenicima darovao čak 120 litara ulja!

Najveći maslinar među svećenicima darovao čak 120 litara ulja!
Jakov Grgičević (u sredini), lijevo je don Mario Zelanović, a desno Đorđan Gurdulić

Maslinari s otoka Hvara svečano su proslavili blagdan svoga zaštitnika - sv. Špirijuna, osobito u Jelsi, Svirčima, Dolu, Sv. Nedjelji i Zastražišćima.

Slavlje je palo u vrijeme kada, nakon godine koja je najprije donijela veliku zimu, a zatim i veliku sušu, upravo dovšavaju berbu oko 170 tisuća stabala maslina, koliko ih ima na škoju.

Dolski župnik don Mario Zelanović, poznat kao najveći maslinar među hrvatskim svećenicima, u ovoj prigodi je Žrnovčanima, koji su ljetos pretrpjeli posljedice katastrofalnog požara, darovao čak 120 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

- Sv. Špirijun je pravi uzor kreoposti i svetosti života. Služio je čovjeku i pomagao siromašne, pa je stoga kao najobičniji pastir na Cipru bio izabran za svećenika, potom i biskupa. Jednom prilikom je samo svojim pogledom uljem napunio prazne kandile, pa je sukladno tome i proglašen našim zaštitnikom – kazao je don Mario u svojoj nadahnutoj propovijedi tijekom služenja sv. mise u crkvi Bezgrešnog začeća BDM na Pjaci u Svirčima.
      
Nakon vjerskog obreda u Obćinskom domu u Jelsi uslijedio je prigodni domjenak, što ga je organizirala Udruga maslinara 'Sv. Špirijun'.

Skup je pozdravio predsjednik Đorđan Gurdulić - Murvica, dok je don Mario uz blagoslov naglasio da je maslina biblijsko drvo, a plodovi koje nam daje hrana, lijek i svijetlost.

Mlade je pozvao da se drže one Grdovićeve 'Čuvaj sine moj maslinu i škoje', a starije da slijede primjer sv. Špirijuna i pomažu drugima u nevolji.

Ulje koje je on darovao potrebitima podijelit će don Mario Matković, svećenik na čelu Župe Uznesenja BDM u Žrnovnici.

Naslovnica Maslinarstvo

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati