StoryEditorOCM

randmani bolji od lanjskihRezime sezone na Braču: urod nikada nije bio tako neujednačen, ali je ulje izvrsne kakvoće

14. prosinca 2017. - 09:29

Na Braču se berba maslina polako primiče svom završetku, a pogoni uljara već danima rade smanjenim intenzitetom.

Ocjene o urodu su raznolike, čini se da maslina nikada nije rodila tako neravnomjerno i neujednačeno. Tako je maslina najbolje rodila na području općine Postira, sa urodom su zadovoljni i Pučišćani, u Selcima, na istočnoj strani otoka Brača, urod je bio iznad očekivanog i bolji od lanjskoga, ali je zato urod te uljarice najviše podbacio na području grada Supetra, a potom na potezu od Nerežišća do Milne.

Vlasnik supetarske uljare Petrito Arnerić tvrdi da je preradio upola manje maslina u odnosu na lanjsku godinu, što je najbolji barometar lošega uroda. Doduše, ima pojedinih maslinara u Supetru koji su zadovoljni urodom, ali je puno više onih koji će ovu maslinarsku godinu nastojati što prije zaboraviti.

Ono u čemu se maslinari slažu jest da je ovogodišnji urod bio izuzetno zdrav pa će ulje biti izvrsne kakvoće, a i randman je bio dobar, bolji od lanjskoga.

Uljara u Selcima otkupila je do sada 7 tona ekstradjevičanskog ulja što je osjetno manje nego prijašnjih godina, a to ukazuje na činjenicu kako su brački maslinari odlučili zadržati ulje za sebe i u prodaju krenuti kasnije.

Što se tiče branja maslina, sve više se napušta klasično ručno branje. Sve više se koriste ručni češljevi s mrežama na podu na koje pada plod, ali i češljevi te tresači koje pokreće motor ili akumulator. Kažu da se dnevno s pneumatskim češljevima može ubrati 10 puta više nego ručno. To je i razlog što berba maslina traje sve kraće.

I još nešto. Proteklih dana su mališani dječjeg vrtića u Nerežišćima bili u branju maslina u općinskom masliniku, dok su polaznici dječjeg vrtića u Milni posjetili tamošnju uljaru. Sve se to događa u sklopu programa upoznavanja tradicije maslinarstva na Braču.

Na taj se način mladim Bračanima od malena usađuje ljubav prema maslini jer su Bračani i maslina nerazmrsivo spleteni.
Koliko Bračani drže do te uljarice najbolje svjedoči podatak da su i jednu svoju uvalu nazvali - Maslinova.

27. travanj 2024 05:27