StoryEditorOCM

višegodišnja tradicijaVremešnoj ljepotici ni suša ništa ne može: pokušajte pogoditi koliko je kilograma ove godine dala najstarija kaštelanska maslina

21. listopada 2017. - 10:22

Početak sezone branja maslina u Kaštelima, već prema višegodišnjoj tradiciji, započinje berbom stare masline, koju su i ove godine organizirali društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela "Bijaći" i udruga maslinara "Mastrinka".

Lijep i sunčan dan u petak na berbu stare ljepotice doveo je mališane iz obližnjih vrtića, članove Bijaća i Mastrinke, djelatnike Vlastitog pogona, vatrogasce, učenike škole "Braća Radić" te dogradonačelnika Grgicu Benutića.

- Maslina je u jako dobrom stanju, a suša koja je vladala nije pogodovala razvoju neke bolesti i štetnika. Mogli bismo zaključiti da je ova godina za staru maslinu bila jako dobra, ona ima jako i veliko korijenje te je unatoč suši crpila vodu iz nekih dubljih slojeva, tako da na njoj nema nikakvih posljedica suše. Stablo je izuzetno rodno, a sami plod potpuno zdrav - kazala je o stanju stare masline Tatjana Klepo iz udruge "Mastrinka" i Instituta za jadranske kulture.

Kao i u godinama ranije, od plodova stare masline napravit će se ulje te će postati jedan od kaštelanskih suvenira, a procjena je da ovogodišnji urod iznosi od 200 do 250 kg masline.

- Radi se o prosječnoj, solidnoj godini – komentirao je prve ovogodišnje urode maslina na području srednje Dalmacije pomoćnik ravnatelja Instituta za jadranske kulture Slavko Perica.

Ovogodišnja berba stare masline posebno je posvećena dr. sc. Mirku Gugiću, prijatelju stare masline i velikom zaljubljeniku u masline i maslinovo ulje, koji je preminuo ovoga tjedna.

26. travanj 2024 20:47