StoryEditorOCM

dvije disciplinePočelo Svjetsko prvenstvo u branju maslina: natječu se čak i Mađari te Novozelanđani, evo tko predstavlja Hrvatsku

20. listopada 2017. - 20:18
Sudionci prvenstva

Na Braču je počelo Prvo svjetsko prvenstvo u branju maslina, a domaćin i organizator toga jedinstvenog natjecanja su Općina Postira, njezina Turistička zajednica i Poljoprivredna zadruga Postira.

Za naslov pobjednika nadmeće se devet zemalja. Tu su maslinarske reprezentacije iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Grčke, Nizozemske, dalekog Novog Zelanda i Francuske, koja se priključila u posljednji čas, te Hrvatske.

Svaku reprezentaciju čine četiri berača, dva muškarca i dvije žene. Natjecanje je počelo u petak točno u 10 sati branjem maslina rukama, ili "na sakete", odnosno na klasičan način.

U drugom dijelu natjecanja maslinari će pokazati svoje vještine u branju s tresačima, odnosno grabljicama. Konačni pobjednik bit će ona reprezentacija čija količina ubranih maslina, u obje kategorije zajedno, bude najteža na vagi.

Boje Lijepe naše brane berači iz Postira i susjednog Dola. To su Ivana Gospodnetić i Zoran Gospodnetić iz Dola te Sanda Gilić i Tonko Škarić iz Postira, koji se smatra najbržim beračem maslina na Braču.

Grčka ekipa, koju čine Sofi, Nick, Chris i Demi, pohvalila se kako oni imaju svoj maslinik na brdu iznad područja gdje se održala bitka kod Termopila 480. godina prije Krista, u kojoj se kralj Leonida sa svojih 300 Spartanaca borio protiv Perzijske vojske.

Maslinari iz Mađarske imaju u svojoj domovini prodavaonicu ulja u kojoj nude i hrvatsko ulje, a među njihovim beračima su i dva doktora medicine.

Natjecanje prati publika i suci koji vode brigu da sve bude po pravilima i propisima. Tu su i učenici četvrtog razreda Osnove škole iz Postira koji će iznijeti kroz prozne sastave, pjesme i crteže svoje dojmove i sve će to biti tiskano u posebnoj slikovnici koja će biti izdana u povodu Prvog svjetskog prvenstva u branju maslina.

Na svečanom otvaranju, koje je održano u četvrtak navečer, direktorica Turističke zajednice Postira Ivana Jelinčić i upraviteljica Poljoprivredne zadruge Postira Ljerka Vlahović zahvalile su u ime organizatora svima koji su pomogli da se natjecanje održi.

Najveći pljesak dobila je reprezentacija maslinara koja je doputovala iz dalekog Novog Zelanda.

Prvo svjetsko prvenstvo u branju maslina proglasili su otvorenim Ivan Ljubetić Šteka i njegova žena Eti, koji su prvi došli na ideju o organizaciji tog natjecanja, a Šteka je poznat i po tome što je osmislio i utemeljio festival ekstremnih sportova "Vanka regule" u Sutivanu na Braču.

18. travanj 2024 12:15