Saznajte sve o pravovremenoj berbi maslina i čuvanju ulja, kao i uvjetima višestruke sukladnosti

Saznajte sve o pravovremenoj berbi maslina i čuvanju ulja, kao i uvjetima višestruke sukladnosti

Park prirode Vransko jezero i Savjetodavna služba Zadarske županije organiziraju predavanja za poljoprivrednike koja će se održati u 20. listopada s početkom u 10 h, u Maškovića hanu u Vrani.

Jedna od tema predavanja bit će minimalni uvjeti upravljanja na poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno višestruka sukladnost, koju čine niz zahtjeva i uvjeta kojih se poljoprivrednici moraju pridržavati u obavljanju svoje poljoprivredne djelatnosti radi ostvarivanja prava na potpore u poljoprivredi. Nepridržavanje uvjeta višestruke sukladnosti ima za posljedicu umanjenje ili gubitak prava na potporu.

Višestruka sukladnost sastoji se od:

- dobrih poljoprivrednih i okolišnih uvjeta - minimalni uvjeti upravljanja vezani uz zaštitu tla od erozije, zaštitu i upravljanje vodama, održavanje strukture tla i razine organske tvari u tlu i osiguranje minimalne razine održavanja da bi se spriječilo uništavanje staništa.

-  dbaveznih zahtjeva za upravljanje - minimalni uvjeti upravljanja vezani za zaštitu okoliša, zdravlja ljudi, životinja i bilja te dobrobit životinja.

Druga tema, namijenjena maslinarima, vrlo je aktualna s obzirom na skorašnji početak berbe maslina. Značajan utjecaj na kvalitetu maslinovog ulja ima stupanj zriobe ploda u trenutku berbe, stoga je upravo pravovremena berba bitan korak u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Ove godine su na našem području čak četiri velike nepogode utjecale na urod (mraz u vrijeme cvatnje u pojedinim dijelovima županije, dugotrajna suša s toplinskim udarima prilikom kojih je stablo povuklo vodu iz plodova, zatim velike količine kiše koje su dovele do naglog punjenja plodova vodom te požari na pojedinim područjima u kojima su oštećena stabla i plod), stoga je i početak berbe potrebno prilagoditi stanju u pojedinom masliniku.

Ovo predavanje osigurat će brojne informacije upravo o određivanju pravog trenutka za početak berbe, kao i o njezi i čuvanju maslinovog ulja.

Iz Parka prirode stoga pozivaju maslinare, ali i sve ostale poljoprivrednike s područja Parka i okolice, da se odazovu na predavanja u petak, 20. 10. 2017. od 10 sati, u Maškovića hanu u Vrani, uz sljedeći dnevni red:

10:00 - 10:45 h   
Višestruka sukladnost i posljedice nepridržavanje iste (Mirjana Dijan, dipl.ing.agr., stručna savjetnica, Savjetodavna služba ZŽ)

10:45 - 11:30 h   
Pravovremena berba maslina te njega i čuvanje maslinovog ulja (Zvonimir Vlatković, dipl.ing.agr, viši stručni savjetnik, Savjetodavna služba ZŽ)

11:30 - 12:00 h
Rasprava uz osvježenje

Sudjelovanje je besplatno, a prijave je zbog ograničenog broja mjesta potrebno obavezno izvršiti najkasnije do 19. 10. 2017. na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr  ili na 023/383-181.

Naslovnica Maslinarstvo

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati