StoryEditorOCM

fešta u veloj luciPredavanja i gastro-gušti: održani Dani Korčulanskog maslinovog ulja

Piše Maslina, Agroportal
13. rujna 2017. - 18:23

Prošlog su tjedna od 7. do 9. rujna u Veloj Luci održani “Dani Korčulanskog maslinovog ulja” čiji je domaćin i organizator Udruga maslinara Vela Luka uz potporu Općine Vela Luka i Turističke zajednice.

Kako javlja Agroportal, ova manifestacija započela je edukacijom za nove senzorske ocjenjivače maslinovog ulja koju je tjekom dva dana vodila Dr. sc. Mirella Žanetić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. 

Prisutnima se na samom početku obratio zamjenik načelnice Općine Vela Luka Dragiša Barčot koji je pozdravio prisutne i zahvalio Udruzi maslinara na aktivnom radu i postignutim dosadašnjim rezultatima na podizanju kvalitete i promocije maslinovog ulja. 

Slijedilo je stručno predavanje dipl. Ing. Nike Čubele iz Uprave za ruralni razvoj i Univ. spec. techn. aliment. Sandre Dujmić iz Uprave za hranu i fitosanitarnu politiku Ministarstva poljoprivrede koji su predstavili mjeru 3 Programa ruralnog razvoja te obrazložili pravilan način korištenja zaštićenih naziva i oznaka te mogućnosti financiranja troškova uključivanja novih korisnika koji žele koristiti zaštićenu oznaku izvornosti „Korčulansko maslinovo ulje“. 

Na okruglom stolu Prof. dr. sc. Tea Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu predstavila je međunarodni projek ARISOIL sa temom povećanja tržišne vrijednosti maslinovog ulja temeljenu na njegovom zdrastvenom učinku na kojemu je jedan od partnera Udruga maslinara Vela Luka.

Centralni dio manifestacije bila je „Fešta od uja“ na kojemu su posjetitelji mogli uživati u tradicionalnim gastro delicijama s maslinovim uljem te kušati Korčulansko maslinovo ulje zaštićene oznake izvornostri kao i jedinstveni tradicionalni kolač Lumbliju koji se priprema na ovom dijelu otoka Korčule. 

Uz bogat kulturno-umjetnički program posjetitelji su na organiziranom sajmu mogli uživati u kušanju brojnih autohtonih proizvoda koji su predstavili lokalni proizvođači.

U okviru programa „Dani Korčulanskog maslinovog ulja“ predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Instituta za jadranske kulture i Kemijsko-tehnološkog fakulteta posjetili su i prvu registriranu kušaonica maslinovog ulja na otoku Korčulu OPG-a Ranko Surjan čije je uređenje financirano iz podmjere 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” Programa ruralnog razvoja.

27. travanj 2024 02:52