StoryEditorOCM

blago sa škrte zemljeObišli smo najveći brački maslinik: sve je u njemu prepušteno prirodi i radu ljudskih ruku, a urod će i ove godine biti odličan!

Piše Dražen Gudić
17. kolovoza 2017. - 11:07

Urod će opet biti odličan, pogledajte – s ponosom Nedi Oreb pokazuje zdrav, sočan, mesnat plod dok nas, po podnevnoj žezi, provodi kroz ogromni maslinik u brdu iznad Splitske. Najveći je to brački maslinik na jednoj parceli, proteže se na 60.000 kvadrata. Na surovu kamenu i džepovima škrte zemlje raste tisuću stabala maslina od kojih se dobiva prvoklasno, nagrađivano maslinovo ulje.

Starina je to koja se brižno čuva, obnavlja, dorađuje, širi. Stabla su niske, široke krošnje, pa se masline beru s tla bez ikakvih pomagala. Barem mjesec dana svakodnevne berbe s desetak ljudi potrebno je da se plodovi uberu. Inzistira se na tome da se baš sve u masliniku radi ručno, nema ni najmanje mehanizacije.

Nema ni zaštite masline, a o navodnjavanju ogromne površine ne može se ni govoriti. Sve je prepušteno prirodi i radu ljudskih ruku, po starinsku, pa što bude, kaže Nedi Oreb. I bude, uvijek bude, a bit će i ove godine. Pune bačve ekološki besprijekornog, vrhunskog maslinova ulja.

Ambicije Orebovih tu ne staju. Predivan maslinik na savršenoj lokaciji s nestvarno lijepim pogledom oplemenit će novim sadržajima. Uređuju se putevi kroz ogradu, planira se manja uljara, bazen za vodu i za to su iz EU fondova povukli nepovratnih 50.000 eura.



Planiraju i turističke kapacitete. Po uzoru na manji maslinik od "samo" 1800 kvadrata, gdje su uredili kamenu jednokatnicu od 50-ak kvadrata s bazenom, u kojoj se bez zastoja smjenjuju gosti, planiraju urediti još dva slična apartmana s dosta pratećih sadržaja.

Ponijeti sa sobom vrhunsko maslinovo ulje s takvog odmora pravi je privilegij. Orebovi su se potrudili da ga, osim flaširanog, ponude i kao originalni suvenir pa ga pakiraju u sprej-bočicama, i to u zanimljivim kombinacijama s češnjakom i ružmarinom te s čilijem i ružmarinom.

Orebovi proizvode i domaće rakije – lozu, travaricu, orahovicu, rogačušu, višnjevaču, smokovaču, mrtinu (mirta).

Sve što naprave Orebovi plasiraju i kroz obiteljsku konobu "Kod Tonća", koja je okosnica egzistencije šire obitelji od početka svibnja do kraja rujna. Tu u srcu Splitske, ugodnom kutku koji nije podlegao globalizaciji i pomodarstvu, ljubazni domaćini rado s gostom dijele svoje kulinarske tajne.

Ante Tonći Brhanović utemeljio je konobu, prvi na cijelom Braču, na jednostavnoj doktrini: jela se spravljaju tako da se naglasi izvorna kakvoća, okusi i mirisi sezonskih namirnica.



Kći Zorana Oreb sa suprugom Franom ne odstupa od temeljnog očeva načela, kao i njezini sinovi Nedi i Luka, koji polako preuzimaju posao. Nepokolebljivo se njeguje ideju s početka priče: autentična i vrhunska domaća bračka spiza iznad i prije svega!

Nema gastronomske ekstravagancije. Sve što se nudi jednostavno je, domaće i tradicionalno. Brački ovčji sir iz kamenice senzacionalan je. Konoba je isključivo obiteljski posao u kojemu sudjeluju pripadnici triju generacija (a i četvrta već trčkara uokolo). Tu se predano radi, ali doslovno i živi. Kuhaju kao u svojem domu.

I nikad ne shvaćaju goste kao priliku za jednokratno iživljavanje, osjeti se, snažno, kako im je stalo da se vratite. Bez toga najstarija bračka konoba, koja nikad nije prestala s radom niti je promijenila vlasnika, sigurno ne bi trajala toliko. Iduće godine proslavit će prvih 50 godina.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Oreb i konoba "Kod Tonća" sjajan su spoj koji traje i ima ključ uspjeha – kultno, lokalno, domaće, svježe. I super ukusno!

27. travanj 2024 00:44