StoryEditorOCM

zajednička zaštitaSlovenska stručnjakinja otkrila što se krije iza akcije istarskih i slovenskih maslinara

5. lipnja 2017. - 14:38

Odluka slovenskih i hrvatskih maslinara da u Bruxellesu zatraže zajedničku zaštitu za istarsko djevičansko maslinovo ulje bila je dobar i profesionalan potez, ocjena je Milene Bučar Miklavčič, profesorice organske kemije, šefice nacionalnog laboratorija za određivanje kakvoće maslinova ulja, a ujedno i članice europske stručne skupine za to područje.

Radilo se o dobroj i profesionalnoj odluci temeljenoj na dobroj suradnji slovenskih i hrvatskih proizvođača maslinova ulja i u pripremi prijedloga za zajedničku zaštitu nije bilo nikakvih problema, kazala je Milena Bučar Miklavčič u razgovoru za ljubljanski list "Dnevnik", na primjedbu da je ta inicijativa bila iznenađenje s obzirom na povijest sporova Slovenije i Hrvatske i sukobe oko zaštite nekih drugih proizvoda, kao što su vino teran ili kranjska kobasica.

"Povezao nas je zapravo vodič kvalitetnih ulja Flos Olei jer je i za slovenske proizvođače maslinova ulja i za hrvatske maslinare iz Istre naveo da dobro rade i da su tradicionalno dobro povezani", kazala je dodavši da su i uljari iz hrvatske Istre inzistirali na zajedničkom nastupu čemu su se neki slovenski maslinari ranije protivili jer je njihova vlada još 2007. godine, prije Hrvatske, dobila u Bruxellesu zaštitu za svoj brend  "ekstradjevičansko maslinovo ulje slovenske Istre", pa su se bojali da bi moglo dolaziti do zabuna.
 
Slovenija je zadnjih godina premalo ulagala u raniji visoki ugled svojih maslinovih ulja dok je Hrvatska jako mnogo investirala u razvoj maslinarstva, njegovu promociju i unapređenje kvalitete maslinovih ulja, pojasnila je u razgovoru Bučar Miklavčič.

"Ranije smo bili u prednosti pred Hrvatima kad je riječ o maslinovom ulju, odnosno njegovoj kvaliteti, ali je tu poziciju teško održavati bez jake financijske potpore. Dok je Hrvatska u svoje brendove mnogo ulagala na međunarodnom tržištu zbog toga postaje zanimljivija od Slovenije", kazala je slovenska profesorica sa sveučilišta u Kopru i vodeća domaća stručnjakinja za područje maslinarstva i uljarstva.

26. travanj 2024 07:58