StoryEditorOCM

ne nasjedajte na reklameStručnjaci savjetuju: Evo na što trebate paziti kad kupujete maslinovo ulje!

Piše PSD.
16. studenog 2016. - 15:16
uje

Što znanstvenici otkrivaju više pozitivnih učinaka maslinovog ulja na naše zdravlje, to se više vrsta može naći na policama trgovina. 

Uz veliku ponudu različitih brendova i atraktivnih boca, kao i tvrdnji mnogih proizvođača kako je njihovo ulje savršene čistoće i kvalitete, kupci lako mogu biti zavedeni i potrošiti puno više novca na maslinovo ulje koje to ne zaslužuje.

Mnogi niti ne razmišljaju previše kad posegnu za bocom na polici, veliki je broj onih koji nabavljaju ulje od maslinara u koje imaju povjerenja i odgovara im njihov proizvod, a za kupce koji ipak ne žele kupovati "mačka u vreći", stručnjaci nude nekoliko korisnih savjeta.  

Započnite s etiketom na boci koja kaže kako se radi o sto posto hladno prešanom ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Provjerite datum "iskoristiti do" datum. Maslinovo ulje ostaje svježe od jedne godine do 18 mjeseci nakon prerade, ovinso o tome kako je i gdje čuvano. Što je dalji datum korištenja, to bolje, ako na boci nema tog datuma, ne kupujte ulje.

Idealno bi bilo istražiti pravo porijeklo maslinovog ulja, ali to je puno lakše reći nego učiniti, svjetska tržišta su preplavljena tvrtkama koje tvrde kako je njihovo ulje čisto i nabavljeno iz renomiranih maslinarskih zemalja poput Italije i Grčke. Međutim, u trgovinama se nudi jako puno krivotvorenih maslinovih ulja koja dobrim dijelom čine inferiorni sastojci.

Kupujte ulje u tamnim staklenim bocama ili limenkama, prirodno ili umjetno svjetlo koje na policama obasjava ulje u prozirnim bocama skraćuje njegovo trajanje na policama i ulje brže postaje užeglo. 

Ako imate priliku kušati maslinovo ulje, izaberite ono koje ima lagano papreni okus i "škaklje" u grlu jer to znači da ima visoku razinu za zdravlje korisnih polifenola.

Premda cijene variraju, visokokvalitetno maslinovo ulje ne može biti jeftino, uzgoj maslina, proizvodnja kvalitetnog ulja i njegova distribucija je intenzivan sezonski posao koji zahtijeva stručnost. Stoga ne nasjedajte na reklame koje nude ekstradjevičansko maslinovo ulje po smiješnim cijenama. 

Ako ne spadate u one koji sami proizvode ulje ili imate pouzdanog dobavljača, provjerite što kupujete jer kvalitetno maslinovo ulje kao sastavni dio prehrane smanjuje rizik od kardivaskularnih bolesti, smanjuje razinu šećera u krvi, snižava krvni tlak, pa čak pomaže i u mršavljenju. 

A budući da smo još uvijek u sezoni prerade maslina, a uz to se približavaju blagdani kad smo skloni pretjerivati u jelu i piću, pravo je vrijeme za "protuudar" povećavanjem konzumacije maslinovog ulja. 

A ono će biti i lijep poklon za prijatelje i partnere, naravno, jedino ako se radi o zaista kvalitetnom ulju. 

M. Č.

16. travanj 2024 08:49