StoryEditorOCM

zaštitaEkološko suzbijanje bolesti maslina

Piše PSD.
10. travnja 2015. - 10:07
maslina040304maslimici074

Paunovo oko

Određivanje roka suzbijanja uzročnika bolesti paunovog oka se provodi primjenom metode s lužinom. Uzorci lišća za brzu analizu se uzimaju u tjednim intervalima. U jednome masliniku se sa pet mladica sa svakog stabla uberu po dva lista, te se ovisno o broju stabala napravi uzorak od 40 listova po masliniku.

Na taj se način, ako se radi o većem području, sakupi uzorak od 200 listova u pet maslinika, što se može smatrati jednom opažačkom jedinicom ili se ubere 200 listova u jednome masliniku.

Tada se utvrđuje populacijski indeks (Ip1 - postotak listova s vidljivim simptomima napada gljivice S. oleagina) i ukupni indeks (Ip1+Ip - postotak listova na kojima se pojave tamne pjege nakon potapanja u 5-postotnu otopinu NaOH u trajanju od 35 minuta na sobnoj temperaturi).

U područjima s visokim rizikom od infekcije (doline, područja uz rijeke, južne ekspozicije na otocima, intenzivno navodnjavanje) preporuča se provesti prskanje bakrenim pripravcima u cilju suzbijanja bolesti paunova oka – S.oleagina kada su zabilježeni sljedeći rezultati: ako je Ip indeks tijekom ljeta veći od 5 posto, preporučuje se provesti dva preventivna prskanja, i to prije jesenskih kiša krajem ljeta i početkom jeseni. Prskanje se preporuča ponoviti u proljeće. Ako je Ip indeks tijekom ljeta manji od 5 posto, preporuča se sačekati pojavu novih simptoma prije provođenja mjera suzbijanja.

U područjima sa srednjim rizikom od infekcije (sjeverne ekspozicije na otocima, područja izložena buri i sl.) preporuča se provesti prskanje u cilju suzbijanja bolesti paunovog oka kada su zabilježeni sljedeći rezultati: ako je indeks Ip tijekom ljeta veći od 5 posto, preporuča se provesti samo jedno prskanje krajem ljeta ili početkom jeseni.

U područjima s niskim rizikom od infekcije (niža zračna vlaga, krošnja je otvorena) preporuča se provesti prskanje u cilju suzbijanja bolesti paunovog oka samo iznimno u godinama koje nisu karakteristične za područje, a pogoduju razvoju bolesti.

U svim se slučajevima preporuča primjena bakrenih pripravaka. Preporučljivo je provoditi agrotehničke mjere održavanja krošnje otvorenom, štoviše odabirom uzgojnog oblika koji to omogućuje (vaza, kotlasta krošnja), te izbjegavati gustu sadnju.

Patula

Strategija suzbijanja uzročnika patule mora biti usmjerena prema učinkovitom suzbijanju odraslih oblika maslinine muhe – B. oleae, prije nego što iste polože jaja. Čak i u uvjetima kurativnog suzbijanja ostvarene zaraze, gljivica uzročnik bolesti, već je u tkivu ploda.

Preporučuje se primjena metode masovnog lova za suzbijanje odraslih maslininih muha – B. oleae. U tom smislu s aktivnostima se počinje kada su zadovoljeni uvjeti navedeni kod maslinine muhe – B. oleae.

Preventivna prskanja pripravcima na osnovi bakra u cilju suzbijanja uzročnika patule, nisu pokazala očekivane rezultate učinkovitosti suzbijanja.

Čađavica

Preporuča se provoditi prozračivanje krošnje rezidbom i suzbijanje štetnih kukaca koji uzrokuju lučenje medne rose, prvenstveno njihovih mlađih stadija mineralnim uljima tijekom zime i proljeća.

Vrijeme suzbijanja štitastih uši je obično krajem lipnja, no točno vrijeme intervencije se određuje vizualnim pregledom, a ono je u trenutku kada se novoizišle ličinke štitaša zaustave i pričvrste za mladicu. U slučaju jače pojave moguće je koristiti i bakrene pripravke tijekom zimskog razdoblja.

Začepljenje provodnih snopova

Najznačajnija mjera podizanja novih maslinika jest sadnja testiranog sadnog materijala. Ispravan pristup sprječavanja pojave bolesti u masliniku se temelji na neizravnim mjerama koje imaju za cilj izbjeći kontakt između zdrave masline i patogena i smanjenju potencijala bolesti.  

Solarizacija je tehnika koja je pokazala dobre rezultate u uzgoju masline, ali i drugih kultura. Temelji se na pokrivanju površine tla pvc pokrivačima u trajanju 40-50 dana u vrijeme maksimalnih temperatura. Prethodno se izvrši obrada i razrahljivanje tla. Porast temperature uzrokuje uništavanje izvora zaraze u tlu.

Olovna bolest

Rokovi prskanja za preventivno suzbijanje uzročnika bolesti paunovog oka – S. oleagina, učinkoviti su i za suzbijanje M.cladosporioides. U maslinicima koji su ugroženi od napada ove bolesti, preporuča se primjenom bakrenih pripravaka provesti prskanja tijekom ranog proljeća i krajem ljeta.  

Rak masline

Stablo masline koje je jednom zaraženo ovom bolešću, zaraženo je zauvijek. Strategija suzbijanja i spriječavanja širenja ove bolesti treba biti usmjerena na uništavanje izvora zaraze rezidbom i uništavanjem grana sa galama i provođenjem mjera prevencije stvaranja nezaštićenih i nepotrebnih rana.

Preporučeno je provoditi sljedeće indirektne mjere suzbijanja: u područjima s visokom zarazom, berbu maslina treba provoditi ručno ili strojevima, ali nikako udarajući po granama izbjegavati berbu tijekom kišnog razdoblja, prvo provoditi rezidbu zdravih stabala masline, a tek onda zaraženih, uz obveznu dezinfekciju alata formalinom, odrezane grane treba odmah paliti, saditi otporne sorte. upotreba zaštitnih premaza.   

Za sprječavanje infekcije preporučuje su tretiranje maslina bakrenim pripravcima (bakreni sulfat, bakreni oksiklorid, bakreni hidroksidi) odmah nakon tuče, rezidbe, čak i berbe.  

Ova je bolest važna u rasadničarskoj proizvodnji, pri čemu su vrlo ugroženi matičnjaci reznica i sadnice, koje se preporuča zaštititi mrežama protiv tuče. Sadnice maslina koje na sebi imaju vidljive simptome – gale, ne mogu se deklarirati i moraju se uništiti.  

Sušenje plodova

U novim maslinicima koji se podižu u područjima sa čestim kišama tijekom razdoblja plodonošenja, preporuča se sadnja manje osjetljivih kultivara, kao preventivna mjera zaštite od napada.

U područjima ili manjim lokalitetima s endemičnom pojavom sušenja plodova masline, preporučuju se preventivne mjere suzbijanja upotrebom bakrenih pripravaka, u vrijeme prije početka kasnih ljetnih kiša.

Skladišne bolesti

U slučajevima kada berba traje duže razdoblje, a plodove je potrebno čuvati do prerade, preporuča se korištenje slane vode. Istraživanja su pokazala da se čuvanjem plodova u običnoj vodi stvara mikotoksin citrinin, dok je otopina NaOH inhibirala stvaranje istog mikotoksina.

Štoviše, istraživanja su pokazala da se u 9% otopini NaOH, plodovi masline mogu čuvati više od tri tjedna, bez opasnosti od stvaranja citrinina.

U većim pogonima za preradu maslininog ploda, redukcija uzročnika truljenja i potencijalnih proizvođača mikotoksina može se provoditi upotrebom temperaturnih tretmana i mikrovalova. Istraživanja su pokazala da tretman mikrovalovima u trajanju od 300 sekundi, spriječava stvaranje Penicilium crustosum i Penicilium citrinum, te Aspergilus versicolor.

Dr. Sc. mario bjeliš

07. svibanj 2024 15:07