StoryEditorOCM

vrijedne ruke iz ljupčaNajnoviji hit obitelji Dušević je ulje s cvijetom ninske soli

Piše PSD.
11. ožujka 2015. - 17:35
mladendusevic

I s nedavnog "Povenjaka", ocjenjivanja kvalitete maslinovih ulja, koje se u veljači održalo u Omišu, otac i sin Mladen i Mate Dušević iz Ljupča vratili su se sa dvije zlatne medalje za svoja dva vrhunska ulja.

U Omišu su, uz dr. Ivicu Vlatkovića, sada već nadaleko poznatim proizvođačem vrhunskih ulja, bili jedini prijavlljeni uljari sa zlatnim priznanjima, te još jednom potvrdili da proizvode vrhunsko ulje.

Duševići su u bogatu vitrinu s medaljama i priznanjima za svoja ulja u skladišnom podrumu obiteljske kuće dodali i ove dvije omiške koje su ih, po tko put dokazali kako se strast i trud s kojima održavaju svojih 310 stabala maslina na čak pet lokacija, isplati, ako ne u nekoj ogromnoj financijskoj dobiti, a onda zbog ponosa da su s kvalitetom u vrhu.

OPG Dušević vodi se na sina Matu, iako je otac Mladen "idejni tvorac" i glavni motor njihovog mini gospodarstva u kojem je još i manji vinograd koji ima daje dovoljno vina za vlastite potrebe i, kako to već kod nas biva, za prijatelje i goste.

Duševići ne žive od maslina i ulja. Mladen je zaposlenik gradske uprave u Zadru, a Mate radi u jednom trgovačkom poduzeću. U posao oko maslina i vinograda uključen je ženski dio obitelji: supruga i majka Marijana i Matina supruga Snježana koje su u masliniku "kad gori", za vrijeme rezidbe i berbe, kad je najviše posla.

Dobar primjer

Duševići su tako dobar primjer za stotine OPG-a po Dalmaciji koji nisu prijavljeni kako bi cjeloviti život na selu dobio svoj službeni okvir, već kako bi se posao na manjim imanjima, starim, a obnovljenim ili novim s novim nasadima, mogao obavljati legalno.

- Ovih tristotinjak maslina koje obrađujemo je posao ni na nebu ni na zemlji – objašnjava Mladen Dušević.

- To je malo imanje za živjeti, a veliko za održavanje. Naime, treba stići sve potrebno napraviti u masliniku uz onaj stalni sigurni posao. Sada za rezidbu trebam uzeti godišnji odmor da bi sve stigao porezati na vrijeme. A sve svoje slobodno vrijeme i kad radim provodim u maslinama.

Duševići su se uz posao u samom masliniku i vinogradu osobotio posvetili dobijanju isključivo kvalitetnog ekstra djevičanskog ulja, a priznanja s maslinarskih smotri su dokaz dobre kvalitete. Osim toga, proizvode sortna ulja. U maslinicima imaju 18 vrsta različitih sorti, a sortna ulja proizvode od oblice, leccina, levantinke, drobnice i coratine. Šesti, zasebni proizvod je selekcija svih sorti u masliniku, za mnoge i najbolji proizvod kojeg imaju.

Sortiranje ulja u boci rezultiralo je efektno dizajniranim konačnim proizvodom: malom drvenom kutijom sa pet bočica sortnih ulja od jednog decilitra. Taj proizvod ima cijenu od 135 kuna i najskuplji proizvod ovog OPG-a. Svoje ulje Duševići pakiraju i u boce drugih veličina, od 2,5 dcl (ulje za ugostiteljsi stol), pola litre, 0,75 dcl i jedne litre. Litra ulja u boci u njih stoji 100 kn, dok je u refuzi 90 kn.

Ovo je sve važno reći zbog toga što je ovo malo obiteljsko gospodarstvo s formiranjem vlastitog brenda zaokružilo projekt i diglo ga na jednu dobru razinu, pa ulje Duševićevih znalci znaju prepoznati i po kvaliteti i po dizajnu boce.

Donat i Mikula

Mladen i dalje traga za novim prozivodima, pa je lani u boci spojio svoje ulje s cvijetom ninske soli i dobio zanimljiv proizvod: ulje koje promućkano blista od kristalića soli koja u tanjuru tek malo zasoli hranu. Tom je ulju dao ime po svoja dva unuka – Donat i Mikula.

Bez obzira na sav rad, trud i ideje ovaj OPG ne donosi neke ogromne novce, a daleko su od crte koja bi ih uključila u sustav PDV-a.

- Na godišnjoj razini dobijem nekih 70.000 kn brutto od prodaje ulja. Od toga treba odbiti sve troškove proizvodnje, a oni nisu mali: od gnojiva i zaštitnih sredstava preko kvalitetnih bačava koje imaju mogućnost zaštite ulja plinom do boce, etiketa, čepova. Vlastiti rad nikad ne računamo, pa se može reći da nam čistih novaca ostane oko desetak tisuća kuna, ali i ulje koje sami potrošimo i darujemo, što je posebno zadovoljstvo – objasnio je Mladen.

Lanjska je maslinarska godina Duševićima količinski bila loša kao i većini dalmatinskih maslinara, a ove godine vjeruju da će dostići berbu od oko 12 tona maslina i bar 1400 litara ulja, pa bi i prihodi mogli biti veći.

Nema pomoći

A odnosu lokalne zajednice i države prema OPG-ima, pa i prema ovim gotovo hobističkim, Mladen Dušević kaže:

- Nedostaje nam bolja organizacija i podrška države. U našem slučaju to primjerice znači da bi konačno na stolovima naših ugostiteljskih lokala trebala biti naša kvalitetna ulja koja bi imala i svoju cijenu. Dakle, na taj dio tržišta jedino država može utjecati. A lokalna nas samouprava podržava, ali više riječju. Jest, zainteresirani poljoprivrednici su poticani kroz nabavku jeftinijih sadnica, ali je kasnije izostala kontrola održavanja nasada.

- Osim toga, Općina bi ovakva obiteljska gospodarstva mogla pomoći kroz zajedničku nabavku jeftinjeg repromaterijala, bili gnojiva bilo boca, svega onoga za čim svaki od nas posebno traga. Pogledajte oko Ljupča, puno je zemlje neobrađeno, ali ne samo zato što su ljudi lijeni nego zato što je proizvodnja skupa, rizična i često neisplativa – završio je Dušević.

MARIO VUKSAN
snimio: Jure Mišković/CROPIX

26. travanj 2024 16:27